2024. április 24., szerda

Átlag feletti az idei búzahozam

Szerbiában befejeződött a búza aratása, országos szinten az össztermés 3,4 millió tonna körül alakul – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Sunčica Saković, a Žita Srbije egyesület igazgatója. Mint mondta, a kenyérgabona mintegy 98 százalékát már betakarították, így az aratás befejezettnek tekinthető, mivel a megmaradt termés nem változtat jelentősen a végleges adatokon.

Az idén 595.000 hektárról arattak le búzát, az átlaghozam pedig 5,7 tonna hektáronként, ami rekordnak számít. Az elmúlt nyolc évben a legjobb eredményeket 2016/2017-ben könyveltek el, akkor 610.000 hektárról 3,11 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be, az átlagtermés 5,1 tonna volt hektáronként. 2008/2009-ben 650.000 hektárról 3,19 millió tonna búzát arattak le, az átlagtermés pedig elérte a 4,9 tonnát hektáronként – közölte Saković.

Rámutatott arra, hogy az idei búzatermés felülmúlta a várakozásokat, és hogy a kenyérgabona kilogrammonkénti ára, áfa nélkül, az elmúlt két hétben 19,30 és 20,60 dinár között mozgott a hazai piacon.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulásának elnöke elmondta, azt várja, hogy learassák az utolsó parcellát is, hogy végleges legyen az adat, de a termés átlag feletti.

– A hozam jobb a tavalyinál, a búza kiváló minőségű, de elégedetlenek vagyunk az árakkal, mivel a molnárok alacsonyabb árakat kínálnak, mint a kiszállítók – közölte Jakšić.

Véleménye szerint minden mezőgazdasági alapanyag megdrágult, és nem követi a búza árát. A búzáért ugyanis a molnárok 23 dinárt fizetnek áfa nélkül, de arra kérik a felvásárlókat, hogy tovább csökkentsék az árát.