2024. április 24., szerda
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (6.)

A Jakab és Komor téri csobogó

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta pedig enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük.
A Jakab és Komor téren, a Zsinagóga melletti parkban, a Tejpiac előtt áll egy csobogó, amely Sava Halugin alkotása. A neves szabadkai szobrászművész számos alkotása díszíti városunkat, elég, ha csak a Zoran Đinđić téren álló Csobogót vagy a Szabadegyetem előtt álló monumentális szobrát megemlítjük. A Jakab és Komor téri csobogó azonban nem mindig a város ezen a forgalmas pontját ékesítette.
Szabadka központjának az 1980-as évek második felében történt átrendezése során a Jovan Nenad cár tér 3., 5. és 7. számú házait is átalakították. Korábban itt egy kis sikátorszerű udvar helyezkedett el, amelyet omladozó, roskadozó bódék vettek körül. A munkálatok 1985-ben kezdődtek meg, melyek során főleg az épület belső területét építették át. Üzlethelyiségeket és lakásokat építettek fel, valamint az új objektumok között átriumot alakítottak ki, átjárókkal a sétálók és vásárlók számára, a Jovan Nenad cár térre és a Kiskorzóra. A munkálatok 1989-ben fejeződtek be. Ekkor az újonnan elkészült átrium közepén helyezték el Sava Halugin okleveles szobrászművész csobogóját. Az alkotásról elmondható, hogy az Halugin jellegzetes műve. A csobogó ugyanis nem pusztán egy kis szökőkút, hanem egy modern, bronzból készült szobrászati alkotás is egyben. A csobogó mintegy húsz évig volt az átrium dísze.


A Zsinagóga melletti Októberi forradalom teret 2003-ban az akkori városvezetés átnevezte Jakab és Komor térré. A következő évben, 2004-ben a téren található park Tejpiac előtti részét felújították. Új burkolattal látták el, padokat helyeztek el, valamint barna színű, henger alakú, Zsolnay kerámiából készült csobogót állítottak ki. A munkálatokhoz szükséges pénzeszközöket a Központ II. helyi közösség biztosította az önkormányzat erre szánt alapjából. A csobogó átadóünnepségére 2004. november 18-án került sor. Az eseményen jelen volt Kucsera Géza, Szabadka akkori polgármestere, valamint a helyi közösség több képviselője. A csobogó azonban nem sokáig állt a Jakab és Komor téren, ugyanis áthelyezték a Fasizmus áldozatainak terére, a Szent Teréz-székesegyház elé. A téren a 2006-os felújítási munkálatok során már felállítottak egy szintén barna, henger alakú Zsolnay kerámiából készült csobogót a Fasizmus áldozatainak emlékműve elé. Így a téren jelenleg két Zsolnay csobogó áll egymással szemben. A Jakab és Komor tér sem maradt azonban csobogó nélkül. 2010-ben Sava Halugin csobogóját a Jovan Nenad cár térről ide hozták át, a Zsolnay csobogó helyére. Így ez az alkotás már nem egy átriumban van elrejtve, hanem a város egy igen forgalmas pontján áll és nyújt egy kis felfrissülést a járókelőknek, betöltve azt a rendeltetését, amire egy csobogó szolgál.