2024. április 23., kedd

Hol nyaralnak a szabadkai turisták?

A belföldi kínálatok és a környező országok tengerpartjai is népszerűek

Az idei nyár az előző évhez képest jóval enyhébb járványügyi előírásokkal köszöntött be, többek között a határok is könnyebben átjárhatóak. Így arra is lehetőség adódik, hogy tengerpart mellett töltsük el nyári szabadságunkat. De vajon hova utaznak nyaralni a szabadkai turisták? A belföldi vagy külföldi kínálatot választják szívesebben? Mely ország tengerpartján töltik el a meleg nyári napokat? Ezekre a kérdésekre Aleksandar Medaković, Szabadka Város Turisztikai Szervezetének igazgatója válaszolt lapunknak.

Az előző évben, vagyis a koronavírus-járvány évében, a szabadkai turisták kilencven százaléka belföldön nyaralt, tehát a szerbiai városokban vagy a hegyekben. Az idei évben megnyíltak a határok, így a mi turistáink is a járványügyi előírások betartása mellett már felkeresik a külföldi országokat is. A környező országok a legnépszerűbbek jelenleg, mint Magyarország, Horvátország és Bosznia-Hercegovina. Az utazási irodák kínálatai is főleg a régió országait célozzák meg. Ha konkrétan csak a nyaralásokat és a tengerpartokra való utazásokat vizsgáljuk, akkor Görögország és Montenegró a legnépszerűbb. Ez utóbbi országgal kapcsolatban elmondható, hogy a korábbi években nem volt közkedvelt célpontja a turistáinknak, de ebben az évben már egyértelműen az. A szabadkai turistáknál új tendencia, hogy egyre többen keresik fel Albániát, az ottani tengerpartot. Albánia egyébként remek idegenforgalmi kínálattal rendelkezik, emellett az árak Görögországhoz és Törökországhoz viszonyítva sokkal kedvezőbbek. Azonban továbbra is nagyobb arányban vannak azok, akik továbbra is a belföldi kínálatot veszik igénybe – ismertette a szabadkai turisták körében uralkodó tendenciákat Aleksandar Medaković.

Az igazgató a fentiekhez hozzátette, hogy az ország turisztikai szervezetei igyekeznek a hazai turistákat belföldön marasztalni. Ezt többek között szoros együttműködéssel és a belföldi kínálat népszerűsítésével kívánják elérni.

Az ernyőszervezeteinkkel, Szerbia Turisztikai Szervezetével és Vajdaság Turisztikai Szervezetével kiváló az együttműködésünk, minden belföldi és külföldi kiállításon jelen vagyunk. Ugyanígy ilyen jó az együttműködésünk az ország többi, hozzánk hasonló, helyi turisztikai szervezetével. Az elmúlt hetekben Szabadkán jártak például kollégáink Nišből, akik velünk együttműködve mutatták be városuk idegenforgalmi kínálatát a szabadkaiaknak. Emellett együttműködési megállapodásunk van Újvidék Város Turisztikai Szervezetével. Továbbá dolgozunk azon, hogy hasonló együttműködésünk legyen a fővárosi szervezettel is, ugyanis Zlatibor és egyes nyugat-szerbiai turisztikai szervezetek mellett az újvidéki és a belgrádi a két legerősebb turisztikai szervezet az országban. De nemcsak a hazai, hanem a környező országok városainak turisztikai szervezeteivel is jó az együttműködésünk. A szegedi és eszéki szervezettel például két, határon átnyúló IPA-projektumunk is volt, amelyek a szecessziós építészet idegenforgalmi népszerűsítését célozták meg mondtaAleksandar Medaković.

De miért érdemes egy tengerparti utazást belföldi kínálatok valamelyikére felcserélni? Erre a kérdésre a következő választ kaptuk:

Sokan nem ismerik saját országuk bő turisztikai kínálatát, például természeti értékeit, mint a folyókat, hegyeket, vagy a történelmi örökségeket. Ez utóbbinál elég, ha csak a kolostorokra gondolunk. Az elmúlt tíz évben jelentős összegeket fordítottak az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére, és a kínálat bővítésére. Így mindenki, aki egy szép és emlékezetes nyári szabadságot szeretne, akkor eltöltheti azt valamelyik gyógyfürdőnkben, hegyeink egyikén, de akár Vajdaság valamelyik nevezetes fürdőhelyén is – válaszolta Aleksandar Medaković.

Persze nem mellékes, hogy ezek a belföldi nyaralások milyen áron érhetőek el.

Az árak, mint minden ágazatnál, a keresleten és a kínálaton múlnak. Az elmúlt évben, a járvány kellős közepén például az árak húsz százalékkal is magasabbak voltak, mint a járvány előtti évben. Általánosságban azonban elmondható, hogy Szerbia a nyaralások árait tekintve konkurens a környező országok áraival. Egy belföldi nyaralás kedvezőbb egy görögországi, törökországi, de még egy montenegrói nyaralásnál is, annak ellenére is, hogy idén ezek az országok is jelentősen csökkentették áraikat. A kedvező árakhoz pedig színvonalas szállodák, szolgáltatások párosulnak – magyarázta Aleksandar Medaković.