2024. március 28., csütörtök
BÉGASZENTGYÖRGY

Rekordot döntöttek a Pálinkafesztiválon

Háromszáz pálinkafőző több mint 1100 mintát küldött a szombaton megtartott 4. Begaszentgyörgyi Pálinkafesztiválra. Ekkora számú benevezővel és pálinkamintával ez lett a legnagyobb ilyen rendezvény Szerbiában. Számos környező országból, sőt Ausztráliából is beneveztek a versenyre.

A Rocky-szobor mögötti parkban, 25 standon állították ki a legkülönfélébb pálinkákat. Szerbia a szilvapálinkáról ismert, Vajdaságban viszont a barack-, a birs-, a szőlő- és a körtepálinka a leggyakoribb. Persze vannak különlegességek is, kezdve a sárgarépából és a dinnyéből főzött pálinkától a gyógyhatású bodzapálinkáig.

– Szerényen kezdtük 2018-ban, 150 pálinkamintával. Másodszorra 320 minta érkezett, harmadszorra már 727 minta volt, az idén pedig rekordszámú: 1104 minta érkezett, nyolc országból, Szerbiából és a környező országokból. Még Ausztráliából is érkezett minta, így mi lettünk az első interkontinentális pálinkafesztivál Szerbiában – hallottuk Aleksandar Tucić főszervezőtől, a helybeli, Gyümölcspálinka-főzők Egyesületének elnökétől.

A fesztiválon bemutatkoztak a bácskossuthfalvi szőlészek és gyümölcsészek is.

– Tizennyolc féle pálinkát és likőrt készítek. A 90 százalékát saját gyümölcsösömből. Az idei évben sajnos nagy volt a fagykár, úgyhogy nem sok pálinkát fogunk főzni. Egyedül a birsből meg a meggyből termett valamennyi, a többi az sajnos mind elfagyott – hallottuk a bácskossuthfalvi Fábrik Attilától.
A járványhelyzet miatt csökkent a pálinka eladása. Az ilyen rendezvények megszervezése remélhetőleg javít majd a helyzeten. De szerencsére vannak fiatalok, akik majd folytatják a pálinkafőzés hagyományát.

A fesztivál győztese a pancsovai Mirko Đukić birsalmapálinkája lett, így ő nyerte meg a százliteres pálinkafőző kazánt.