2024. március 28., csütörtök

Bojkottra szólítottak fel a környezetvédők

A Bácskai-Nagy-csatorna vize Verbászon a legszennyezettebb, állítják a helyi polgárok

A Bácskai-Nagy-csatorna folyamatos szennyezése miatt tiltakozó megmozdulást szervezett szombaton Verbászon a Mozgalom Mindannyiunkért (Pokret za sve) Polgárok Csoportja. A Szőlősori hídon (Vinogradarski most) megtartott összejövetelre a verbásziak mellett Szenttamásról, Óbecséről és Sóvéról (Ravno Selo) is érkeztek környezetvédők.

Dragan Kurjački, a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke szerint bojkottálni kell a csatorna parján lévő gyárakban előállított árut.

− Mindannyian emlékezünk a két évvel ezelőtt történt nagy méretű szennyezésre és a tetemes halpusztulásra, amikor a verbászi cukorgyárban történt meghibásodás miatt Szenttamásnál és Óbecsénél több tonna elpusztult halat kellett összeszedni a csatornából. Akkor egy kéréssel fordultunk a nyilvánossághoz, ami most is aktuális. A csatornát szennyező gyáraknak azt üzenjük, hogy tiltakozásunk jeléül bojkottáljuk, azaz nem vásároljuk meg az általuk gyártott termékeket. Ez egy teljesen legális, egyszerű és viszonylag hatékony módszer a környezetvédelem terén, hiszen amennyiben a gyárak nem tartják tiszteletben a környezetvédelemre vonatkozó előírásokat, nem tudják értékesíteni termékeiket – magyarázta a szenttamási zöldek elnöke. Kifejtette, a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy például Szerbiában mintegy 1,5 millió méhkaptár van, és minden kaptárra általában 10 kg cukrot számítanak, akkor csupán a méhészek évente kb. 15 millió kg cukrot használnak el a méhek etetésére.

− Amennyiben Vajdaságban több száz méhész nem a verbászi, hanem más gyártól vásárol kristálycukrot, az itteni raktárak megtelnek, a termelés lelassul, a tulajdonos pedig rájön, hogy mit jelent igazán társadalmilag felelősen viselkedni – fogalmazott a szenttamási zöldek vezetője.

Aranka Ivanić Tešić, a Mozgalom Mindannyiunkért (Pokret za sve) Polgári Csoport képviselője szerint a csatorna rendezését illetően 30 év után valami megmozdult ugyan, nem egészen világos azonban, hogy az elmúlt időszakban ki mit csinál(t), továbbá mit tesz jelenleg azért, hogy a verbászi gyárak végleg felhagyjanak a (folyamatos) szennyezéssel.

− Egy-egy komolyabb incidenst követően 2-3 hónapig minden rendben van, majd kezdődik minden elölről. Mást mondanak és mást cselekszenek, közülük senki sem tartja be a környezetvédelmi előírásokat. Ilyesmi szerintem sehol sincs a világon. Azért jöttünk ma össze, hogy meghallgassuk, mit mondanak a gyárak képviselői − akik persze nem jelentek meg. Mit tesznek a felügyelőségek, mikor szűnik meg ez a rémálom és a bűz, ami sajnos a csatorna mellett élők számára légúti és egyéb komoly megbetegedéseket okozott? – tette fel a kérdést a mozgalom tagja.

A tiltakozáson az elégedetlen polgárok leszögezték, a helyzet valószínűleg az elkövetkező négy évben sem mozdul el a holtpontról. A törvény értelmében ugyanis a legnagyobb szennyezőknek számító jogi személyek 2025-ig kötelesek kiépíteni saját szennyvíztisztítójukat. Addig pedig könnyebb kifizetni az aprópénznek számító büntetést, mint üzembe helyezni a víztisztítókat.