2024. április 25., csütörtök
BÁCSKOSSUTHFALVA

A Biljana Bácskossuthfalván

Karcagi bolgár táncegyüttes volt az Ady Endre Művelődési Központ vendége

A múlt héten a karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium Biljana bolgár néptáncegyüttese vendégeskedett Bácskossuthfalván. A csapat az Ady központ szakcsoportjainak közreműködésével közös előadással kedveskedett a település színházában összesereglett közönségnek a hétvégén. A vendégeket Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya köszöntötte, külön kiemelve Papp László tanácselnököt és Major Jánost, a vendég néptánccsoport vezetőjét.

– Családias hangulatú a rendezvény, hogy a legkisebbek is végigkövethessék a fellépéseket, mindannyiunk munkájának az eredményét. Más szempontból is különlegesség ez a program, testvértelepülésünkről, őseink egy részének a fészkéből, Karcagról magyar fiatalok bolgár és szláv táncokkal érkeztek hozzánk. A szláv néphagyomány nem idegen tőlünk, hiszen több évtizeddel ezelőtt a mi művelődési központunk is táncolta a régi Jugoszlávia különböző nemzetiségeinek a táncait. A mi csoportjaink közül a legkisebbek, a Pántlika mezőföldi táncokkal lép színpadra, a Kalamajka kalocsai táncokkal mutatkozik be, és közreműködik a Csicsergő lánykórus és a Rezeda asszonykórus is. A fellépések között a Biljana néptánccsoport tagjai eredeti karcagi dallamokkal, bolgár, illetve balkáni tánccal lépnek közönség elé. A színpadi programot táncház zárja az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban – mondta Tímár Gabriella a rendezvény kezdetén.
Major János, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium jelenlegi és egykori diákjait tömörítő Biljana bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa hozzátette, hogy már vendégszerepeltek Bácskossuthfalván néhány évvel ezelőtt egy szüreti mulatság keretében. Köszönetet mondott a vendéglátóknak, mert a fellépés előtt néhány napig megtapasztalhatták a bácskossuthfalviak szeretetét. Két új koreográfiát is volt alkalmuk megtanulni Bácskában, amit színpadra is vittek.

– Bulgária valamennyi tájegységére jellemző táncokból hoztunk magunkkal egy-egy csokorra valót, emellett családi fészekből származó autentikus karcagi nóták is elhangzottak. A közös színházi bemutatkozás ötletéért köszönetet mondunk az Adynak, hiszen ezzel is megismerhettük egymást, és a barátkozás, tapasztalat egy újabb bizonyítékkal szolgált számunkra, hogy a művészetnek, a néptáncnak, a népdalnak hatalmas összekötő ereje van – hangsúlyozta a karcagi vendégek vezetője.

Együttesük 2003-ban alakult, és az a céljuk, hogy megismertessék elsősorban a tagságukkal, valamint az őket megtekintő nagyközönséggel is a bolgár kultúra szépségeit. Csapatuk 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjában részesült a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat felterjesztésével, 2019-ben pedig Karcag város ajánlásával a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közművelődési Díjban. A bácskossuthfalvi vendégeskedést a Csoóri Sándor Alap néptáncot támogató pályázati forrásainak köszönhetően tudták kivitelezni, valamint önerőből finanszírozták. A vendégek köszönetet mondtak az Ady tagságához tartozóknak is, akik az egyhetes bácskai, szerbiai kirándulás alkalmával segítettek a szállás, az étkezés, a próbahelyszín biztosításában.