2024. április 24., szerda
TÖRÖKFALU

Kenyérszentelés volt Törökfaluban

A közösségépítés a legfontosabb egy ilyen eseményen

Vasárnap tartották meg Törökfaluban a XXI. hagyományos kenyérszentelő ünnepséget, amelyet a Százszorszép Művelődési Egyesület és a Mosoly Civil Szervezet közösen szervezett meg. A rendezvény délelőtt kakaspörköltfőző versennyel kezdődött, amelyet délután az adai Venus + Majorettes táncstúdió, valamint a moholi Merkur Midnight táncprodukciói követtek. A műsor után a helyi önkéntes tűzoltótestület programját tekinthették meg a jelenlévők. Az ünnepi szentmisét Kormányos Zoltán celebrálta a Szent Gellért-templomban. Az esti műsort a rossz idő miatt nem tudták a nyári színpadnál megtartani, ezért a fellépők átvonultak a Százszorszép Művelődési Egyesület székhelyére. Néptánccsoportok, zenekarok és asszonykórusok előadása színesítette az estét.

Nagy Rózsa, a Százszorszép Művelődési Egyesület vezetője elmondta, hogy az idén már huszonegyedik alkalommal szervezték meg a kenyérszentelő ünnepséget, amely nagyon fontos a falu közösségi életének szempontjából. A falubúcsú is nagyon sokat jelent, viszont erre az eseményre más településről is érkeznek vendégek, és ez más hangulatot kölcsönöz. Nagy Rózsa kiemelte, hogy ennek a napnak az a jelentősége, hogy a közösség összefog, együtt van, lelassít. Az idei évben hivatalosan is átadták a program megszervezésének stafétáját a Mosoly Civil Szervezetnek, ugyanis mindig is azt szorgalmazták, hogy a civil szervezetek minél jobban fogjanak össze, segítsék egymás munkáját, mert csak így tudnak előrejutni. Tavaly lett volna a huszadik kenyérszentelő, de a körülmények miatt csak szerényen tartották meg, így az idén nagy készülődés és várakozás előzte meg a ünnepséget.

Csuzdi Judit, a Mosoly Civil Szervezet elnöke elmondta, hogy idén tizenharmadik alkalommal tartották meg a kakaspörköltfőző versenyt. Azzal kapcsolatban, hogy miért épp kakaspörköltet készítenek, ismertette, hogy néhány évtizede a falu végén volt a Nyárfa vendéglő, ahol a Piri néni által készített kakaspörköltet mindenki ismerte, és ez népszerűsítette a falut is. Csuzdi Judit kiemelte, hogy mivel egyesületük nemrégen alakult, először vettek részt a szervezésben, és megköszönte Solymosi Judit és Horváth Klementina munkáját, akik szintén a Mosoly Civil Szervezet tagjai. A főzőversenyen 26 csapat vett részt, amelyek többek között Ada és Topolya községből, valamint Törökfalu testvértelepüléseiről érkeztek, a magyarországi Sármellékről és Bogyiszlóról, illetve az erdélyi Csernátonból.

A nyertes az adai Nyilas Szabolcs főztje lett, a második helyet a buránysori Drenkovics Dániel szerezte meg, míg a harmadik a békovai csapat lett, és mindhárman serleggel lettek gazdagabbak. Rajtuk kívül további öt csapat szerzett aranyérmet, öt csapat ezüstöt, öt pedig bronzot, mivel a kiváló és ízletes pörköltek között nehéz volt dönteni, így megosztva több csapatot is díjaztak. Minden csapat köszönőlevéllel és ajándékcsomaggal tért haza, illetve volt egy különdíj is, amelyet az a csapat kapott, amelynek tagjai a verseny ideje alatt a legtöbbet mosolyogtak, és akik a legkedvesebben fogadták az érdeklődőket. A zsűri háromtagú volt, Tornyosról Mucsi Tibor és Búrány Richárd, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai mellett az adai képviselő-testület elnöke, Tóbiás József mint tiszteletbeli zsűritag volt jelen. A rendezvény főtámogatói a nemzeti kisebbségi titkárság, Ada község önkormányzata és a törökfalui helyi közösség voltak.