2024. március 29., péntek

Két hétre Martinától

Hivatalosan nem vetik össze a két listát, úgymond az ATP és a WTA nem szólnak bele egymás dolgába, nem tagadható azonban le, hogy Novak Đoković nemcsak a férfi világranglista első helyén eltöltött hetek szerint éllovas, hanem az élpozíciót rohamozhatja abszolút kategóriában is. E tekintetben Novak, aki világelső minősítésben tegnap a 330. hetét kezdte meg, két hét múlva beéri a női listán 332. héttel második helyezett Martina Navratilovát. Steffi Graf ugyanakkor nagyon messze van, hisz a német 377 hetes csúcsának megdöntéséhez Đokovićnak még 11 hónapra lenne szüksége, és a jövő évi Roland Garros befejezéséig a csúcson kellene maradnia.

Nem ezek a számok jártak Novak fejében, amikor elhatározta, hogy utazik a tokiói olimpiára. Olyasmit tervez, amit férfi még nem valósított meg, de 1988-ban a fent említett Graf igen, vagyis egy évben nemcsak a négy nagy tornát megnyerni – amihez idén még a US Open hiányzik –, hanem az olimpiai titulust is, tehát elérni a Golden Slamnek nevezett bravúrt.

Az olimpián időközben tovább gyengült a mezőny. A férfiaknál a wimbledoni döntős olasz Matteo Berrettini üzent sérültet, a nőknél pedig Coco Gauff nyilatkozta, hogy a vírussal hadakozik.

NEWPORT. – A férfitorna döntőjében: Anderson–Brooksby 7:6, 6:4.
BUDAPEST. – A női torna döntőjében: Putinceva–Kalinyina 6:4, 6:0.

A budapesti döntősök, Putinceva és Kalinyina (Fptó: MTI)

A budapesti döntősök, Putinceva és Kalinyina (Fptó: MTI)