2024. március 29., péntek
MATICA SRPSKA GALÉRIA

Számára az alkotás egyet jelentett az élettel

A strandolás utáni esti órákat a művészetkedvelő székvárosiak a képtárak műalkotásainak megtekintésével tölthetik.

Az újvidéki Matica srpska Galériában a napokban nyílt meg az a kiállítás, amelyen a Radmila és Nikola Graovac művészházaspár azon alkotásait tekintheti meg a közönség, amelyeket lányuk ajándékozott a képtárnak. A kiállításhoz augusztus 16-áig gazdag kísérőprogram társul a Matica srpska Galériában, hogy közelebb hozzák a kiállítás alapötletét a látogatókhoz, és arra ösztönözzék őket, hogy elgondolkodjanak a Graovac művészpárról, Nikola Graovac (1907, Lika–2000, Oplenac) festőművészről és Radmila Graovacról (1920, Vučitrn–2011, Belgrád) a szobrásznő feleségről.
Pénteken 19 órakor a Matica srpska Galériában az érdeklődő látogatóknak a Nikola Graovacnak szentelt dokumentumfilmet sugározzák A mai napon című műsorsorozatból, Nada Ristić forgatókönyve alapján, Tanja Živanović Fero rendezésében.

Nikola Graovac: Önportré, 1970 táján, olaj vásznon (Fotó: Bozsoki Valéria)

Nikola Graovac: Önportré, 1970 táján, olaj vásznon (Fotó: Bozsoki Valéria)

A filmben Nikola Graovac mesél az életéről és művészi pályájáról. Kitűnő és érett festőként az érdeklődőkkel érdekes mozzanatokat oszt meg az életéből, abból az időszakból, amely megelőzte a festői pályáját, de a film bemutatja a művészeti alkotásokról vallott elképzeléseit, nézeteit is. Vallomásának egy különös szegmensét Nikola Graovac Jovan Bijelićnek, a modernizmus ismert festőjének szenteli, aki tanítója volt, és nagyban befolyásolta a munkásságát. A film bemutatja Graovac stúdiójának hangulatát, valamint korábbi műveit, amelyek átfogó képet adnak a nézőknek e jeles képzőművész munkásságáról.

Amikor arról érdeklődtek, mit jelent számára a festészet, Nikola Graovac ekképp válaszolt: „Nincs elméletem a festészetről. Soha nem is foglalkoztam elmélettel, és nem is érdekelt, mások mit hogyan alkotnak... Egyszerűen festettem, mint ahogy éltem, örömmel... A festészet a pihenésem, a szükségletem, létezésem lényege. Ha valaki elvenné az ecseteket és a festékeket, elfogynék (mint a gyertya)...”

Nikola Graovac: Csendélet kék kancsóval, 1978–1979, olaj vásznon (Fotó: Bozsoki Valéria)

Nikola Graovac: Csendélet kék kancsóval, 1978–1979, olaj vásznon (Fotó: Bozsoki Valéria)

A művészházaspár alkotásai, Nikola 22 festménye és Radmila 21 szobra a képtárnak korábban odaajándékozott műveikkel együtt, amelyek a 20. század 2. felében születtek, három kiállítóteremben tekinthetők meg augusztus 16-áig Mirjana Brmbotának, a galéria múzeumi tanácsosának köszönhetően, aki a közös tárlat szerzője. Érdekes megemlíteni, hogy a festmények kereteit is a festőművész készítette.