2024. április 25., csütörtök

Bezos is megjárta a világűrt

A múlt héten a Virgin alapítója és tulajdonosa, Richard Branson, tegnap pedig – az Apollo–11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzítve – Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere ruccant ki a világűrbe.
Az Amazon internetes kereskedelmi vállalat alapítója saját űripari vállalata, a Blue Origin által kifejlesztett New Shepard fedélzetén közép-európai idő szerint valamivel 15 óra után indult el a texasi Van Horntól 20 kilométerre fekvő kilövőállásról. Az űrkapszulában Bezos fivére, Mark Bezos, valamint a 18 éves holland Oliver Daemen és a 82 éves Wally Funk egykori pilótanő volt még. Így a 18 éves Daemen és 82 éves Funk a legfiatalabb és a legidősebb űrhajós, aki a világűrben járt. Funk egyike volt azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket a NASA űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem vett részt űrmisszióban.

New Shepard tíz perc húsz másodperc alatt járta meg a világűr peremét. Az űrkapszula átlépte a Kármán-vonalat, a világűr határát, amely 100 kilométeres magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni. (Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, amely az ő nevét viseli.) Bezos és utasai mintegy négy percen át élvezhették a súlytalanságot, elhagyva ülőhelyüket az űrkapszula ablakain keresztül gyönyörködhettek a Földben.
Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített űrutazás a New Shepard kereskedelmi célú működésének első útja volt, amelyen mintegy 106 kilométeres magasságba repültek fel, több mint 16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely utasaival július 11-én járt a világűr peremén. Az űrrakéta és kapszula automatikus, irányításához nincs szükség képzett személyzetre. Branson űrrepülőgépét két pilóta irányítja.
A több mint 18 méter magas New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert. A New Shepard 2015 óta 15 sikeres tesztrepülést hajtott végre utasok nélkül. Az év végéig további két űrutazást terveznek vele.

Nyitókép: A New Shepard kamerájának szemével 65 kilométer magasságban 3218 kilométer/órás sebességnél (Fotó:Blue Origin via AP/Beta)