2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A negyedik hullám kezdetén

A szakértők szerint sokkal nagyobb érdeklődést kellene tanúsítani a védőoltás iránt, különben hamarosan újra korlátozásokat kell bevezetni

– Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném a koronavírus elleni védőoltás felvételét – állapította meg keddi nyilatkozatában Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára, majd hozzátette: az állam hamarosan új intézkedéseket fogad el annak érdekében, hogy serkentse a lakosság körében a védőoltás felvételére irányuló kedvet.
Szerinte már most egyértelmű: nagyon erős lesz a pandémia negyedik hulláma, egyre gyorsabban terjed a delta vírusvariáns, hamarosan nehéz helyzettel szembesülünk, ha sokkal többen nem oltatják be magukat. Az elmúlt 200–250 évben az immunizációk országokat mentettek meg, ez az egyetlen módja a járványok leküzdésére – mondta, valamint kitért arra is, hogy komoly veszélyt jelent, hogy az oltás késleltetésével esetleg rezisztens mutáns jelenik meg. Korábban azt hitték, ha a lakosság 60 százaléka felveszi a védőoltást, el lehet érni a kollektív immunitást, mára azonban kiderült, egy ilyen sikerhez 80 százalékos átoltottság szükséges.

HAMAROSAN ÚJRA EZER FELETT
Az újabb hullám veszélyei miatti aggodalmát fejezte ki tegnap a Belgrádi Vásáron kialakított oltópont igazgatója is. Zoran Bekić kifejtette, futótűzként terjed ismét a világon mindenütt a koronavírus, annak legújabb variánsa, s nagy tévedés lenne azt hinni, hogy Szerbiát elkerüli majd az újabb hullám. Távol vagyunk még a kollektív immunitástól. Igaz, hogy ma még relatív jónak mondható a járványhelyzet, de a vakcina iránti érdeklődés csökkent, különösen a lakosság fiatalabb korosztálya körében. Kiemelte, a 18 és 30 év közöttiek körében az átoltottság mindössze 18 százalékos, ami elégtelen, és nem is teszi lehetővé a járvány terjedésének megakadályozását. Mint mondta, a vírust bizonyos idő elteltével megint nem tudjuk majd ellenőrzésünk alatt tartani, ezért nem köthetünk kompromisszumokat, ami az immunizáció folytatását és a fiatalok beoltását illeti. Megállapította, amennyiben arra szükség lesz, előbb a kulcsfontosságú feladatköröket ellátók kötelező oltását vezetnék be, így például az egészségügyi dolgozókét, a katonaság és rendőrség, az állami adminisztrációban dolgozók oltását. A fiataloknak ismét szembe kell majd nézniük a korlátozásokkal, a gyülekezési tilalommal, a kávézók látogatásának korlátozásával, ha nem sikerül kollektív immunitást kialakítani – vélekedett Bekić.
– A védőoltás a tudomány győzelme a betegség felett. A számadatok azt mutatják, hogy a negyedik hullám elején járunk. Nem szabad megengednünk a helyzet drasztikus romlását, miért tennénk ezt, van elegendő védőoltásunk. Hamarosan ismét ezer fölé emelkedhet a napi új fertőzöttek száma, gyors reakcióra van szükség – jelentette ki az oltópont vezetője.

EGY BELGRÁDI CÉL MEGVALÓSULT
Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere kedden közölte, a fővárosban legalább egy oltást már 750.321 személynek beadtak, ami a felnőtt lakosság 54,1 százalékát jelenti. Az emlékeztető oltást a belgrádiak 52 százaléka vette eddig fel, 721.200 személy. Nagy sikerként könyvelte el az eredményt, arra emlékeztetett, hogy az immunizáció kezdetén célként határozták meg a fővárosban a 750 ezer vakcina beadását. Emlékeztetett, hogy a siker érdekében még legalább további 10–15 százaléknak, vagyis mintegy százezer embernek be kellene oltatnia magát a fővárosban.
A járványügyi szakértők egyetértettek abban, hogy a Szerbiában is regisztrált indiai mutáns gyors terjedésnek indul majd, ezt lehetővé is teszi a fiatalok körében tapasztalható alacsony átoltottság. Már most megfigyelhető a fertőzöttek számának bizonyos növekedése. Szerbiában elegendő számú vakcina áll rendelkezésre, egy nappal korábban egy újabb, csaknem 80 ezer vakcinát tartalmazó Pfizer-szállítmány érkezett az országba, emlékeztettek.

Egykoron tömött sorokban várakoztak a védőoltásra, egy ideje azonban elég gyér az érdeklődés. A felvétel a belgrádi 3-as vásárcsarnokban kialakított oltóponton készült (Fotó: Beta)

Egykoron tömött sorokban várakoztak a védőoltásra, egy ideje azonban elég gyér az érdeklődés. A felvétel a belgrádi 3-as vásárcsarnokban kialakított oltóponton készült (Fotó: Beta)

CSAKNEM KÉTSZÁZ FERTŐZÖTT
Szerbiában a kedden 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában összesen 9786 koronavírustesztet végeztek el, 189 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy napban 4 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében. Kórházi kezelésre 311-en szorulnak, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.572.957 koronavírustesztet végeztek el, s 719.006 vizsgálat eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.
Az újvidéki kórházakban jelenleg heten vannak kezelésen, közülük ketten lélegeztetőgépen. A Vajdasági Klinikai Központban ápolják mind a hét koronavírusos fertőzöttet, a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézetben nincsenek Covid-betegek. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Újvidéken jelenleg 128 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 249. Az intézet bizonytalannak nyilvánította a vajdasági járványhelyzetet.

Nyitókép: Egykoron tömött sorokban várakoztak a védőoltásra, egy ideje azonban elég gyér az érdeklődés. A felvétel a belgrádi 3-as vásárcsarnokban kialakított oltóponton készült (Fotó: Beta)