2024. április 16., kedd

Kávébabra megy a játék

A koffein hódolóinak mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk ősztől, ha feketézni akarnak

Naponta szembesülhetünk a különféle termékek árának emelkedésével. A legfrissebb információk szerint hamarosan drágábban hódolhatunk a kávézás iránti szenvedélyünknek is. Siniša Daničić, a Strauss Coffee társasághoz tartozó Doncafé Strauss Adriatik vezérigazgatója a közelgő áremelkedés okairól és mértékéről beszélt a nova.rs hírportálnak. Elmondása szerint a nyersanyag drágulása felelős azért, hogy hamarosan többet kell fizetNünk a kávéért az üzletekben.

– A Strauss Adriatik stabilan tartja a kávé árát már 2017 óta. Ekkor volt az utolsó jelentős áremelkedés. A kávéiparnak is megvannak a sajátos mechanizmusai, amelyeknek köszönhetően stabilan tartja az árat. A nyers kávé jelenleg 70 százalékkal kerül többe, mint az év elején. Ez pedig a végső termék árát 90 százalékos mértékben is befolyásolja – közölte a vezérigazgató.

Daničić elmondása szerint a kávé árának hamarosan bekövetkező korrigálása a szerbiai jövedéki adó 8,5 százalékos emelkedésének is köszönhető.

– Az elmúlt pár év áringadozásait sikerült csillapítani a fogyasztók javára és a saját profitunk kárára. A nyers kávé árának jelenlegi emelkedése viszont túl nagy, ez már jelentős kihatással lesz a piaci árra. Egyelőre próbáljuk leverni az árakat a tőzsdén és ezzel valamennyi időt nyerni, de 2021 harmadik negyedévének végén már elkerülhetetlen lesz az első árkorrekció – becsülte fel Daničić a kávé drágulásának időpontját.

Egyelőre pontosan még nem lehet felmérni, mekkora mértékű is lesz ez az emelkedés, de feltehetőleg azért nem akkora, hogy a fogyasztók hátat fordítsanak kedvenc terméküknek.

– A nyers kávé világpiaci árának megemelkedése elsősorban a koronavírus-járvány okozta globális felfordulás eredménye, de az is hatással van rá, hogy Brazíliában nagy volt a szárazság, ami nem kedvezett a kávéültetvényeknek. Másrészt, habár Vietnámban rég volt ilyen jó év a kávébab termelése szempontjából, a logisztika előtt túl nagyok voltak a kihívások. A szállítási költségek drasztikusan megemelkedtek az elmúlt bő egy évben, a fuvarozás lebonyolítása alatti késedelem pedig óriási, várhatóan nem is javul már az idei év folyamán – becsülte fel Daničić a helyzetet.

Amint elmondta, a Covid–19 megjelenésekor a legnagyobb globális problémát a határzár okozta. Ez viszont viszonylag gyorsan megoldódott a teherszállítási korridorok felállításával. Nehézségek persze voltak a kávétermelő nagyhatalmaknál is, főleg a szállítási nehézségek és az előreláthatatlanság miatt.

– A járványhelyzet előretörésével a logisztika egyre nagyobb kihívásokkal állt szemben. Napjaink egyik legnagyobb kihívása a vízi teherszállítás megoldása. A szállítás költségei 12-13 alkalommal növekedtek a koronavírus-járvány előtti időszakhoz viszonyítva és jelenleg is bizonytalan mikor stabilizálódik a helyzet a szállításban. Egyelőre ott tartunk, hogy valójában minden nyersanyag, mint pl. a fólia vagy a karton, ára is folyamatosan emelkedik – nyilatkozott a bizonytalan helyzetről a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, a járvány nem volt hatással a kávéfogyasztás növekedésére, inkább bizonyos mértékű csökkenéshez vezetett.

– 2021 első felében csökkent a kereslet, de csak kis mértékben, összességében elhanyagolható. Az elvárások szerint az idei fogyasztás nagyobb mértékű lesz mint az évi termelés mértéke volt, ez a hazai piacon is érzékelhető lesz – mondta Daničić.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a Strauss Coffee társaság észleli a kávépiacon betöltött szerepének felelősségét, emiatt mindent elkövet az árak stabilizálásának érdekében.