2024. április 20., szombat

Határon átívelő energetika

Szerbiai cégeknek is megnyitja az európai utat a magyar MVM Csoport

Stratégiai együttműködési szerződést kötött a legnagyobb magyar energiatermelő csoport, az MVM Group a szerbiai Maneks csoporttal, melynek keretében az újvidéki Energotehnika – Južna Bačka és a kraljevói Elektromontaža is működik. A megállapodással közös infrastrukturális projektumok megvalósítása válik lehetővé, amivel tovább bővül Magyarország és Szerbia határon átívelő együttműködése.

A szerződéskötés kapcsán kiadott közlemény szerint az Energotehnika és az Elektromontaža által kifejlesztett rendszerek megbízhatósága és ökológiai elfogadhatósága a garancia arra, hogy az MVM Csoport fokozatosan növelni fogja jelenlétét a balkáni piacon. Mint a magyar cégcsoport illetékesei fogalmaznak, „az MVM Csoport, regionális növekedési stratégiájának megfelelően, tovább kívánja erősíteni jelenlétét Szerbiában és a balkáni régióban, amelyhez a Maneks Csoporttal létrejövő együttműködés kiváló alapot biztosít, tekintettel a Maneks sok évtizedes energiapiaci tapasztalatára és kiváló referenciáira. Az együttműködés révén ugyanakkor nemcsak az MVM Csoport fogja tevékenységét Szerbia irányába bővíteni, hanem a Maneks Csoport is sikeresen be tud lépni a magyar piacra”.

A július 15-én aláírt szándéknyilatkozat alapján a két fél közösen munkálkodik a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztésén és az európai zöld megállapodás szerinti karbonsemlegesség elérésén, együtt vesz részt a villamosenergia-termelés korszerűsítésében, és tapasztalatot cserél a Szerbiában nemrég elfogadott energiatörvények alkalmazására vonatkozóan. Az MVM Csoport most először írt alá ilyen szerződést valamely nyugat-balkáni céggel.