2024. március 29., péntek

Vigyázat, a hitelkártya sokba kerül!

A folyószámlakölcsön, vagy, ahogyan a hétköznapokban nevezzük, megengedett mínusz után a következő legdrágább banki termék a hitelkártya. A Szerb Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint a hitelkártyák használata során keletkező adósságra az idén áprilisban éves szinten 21,9% volt az átlagos kamatláb, tehát kétségkívül az eladósodás egy drágább formájáról van szó.

A jegybanki statisztikából kitűnik, hogy a lakossági hitelek összértékének 3,6 százalékát teszik ki a folyószámlahitelek és a hitelkártyák. Szerbiában 5,6 millió személy használ folyószámlát, majdnem egyötödüknek hitelkártyája is van. A Szerbiai Bankok Egyesülete kimutatta, hogy május végén az országban 1.261.105 hitelkártya volt forgalomban, ezeket 997.962 banki ügyfél használta, tehát vannak, akik egyszerre több hitelkártyával is rendelkeznek. A jóváhagyott maximális hitelkeret átlaga 90.820 dinár, a felhasznált összeg pedig 29.665 dinár. Majdnem minden huszadik hitelkártya tulajdonosának törlesztési gondjai vannak, ezért késik a visszafizetéssel.

Ha még nincs tapasztalatuk a hitelkártya használatával, tudniuk kell, hogy ez speciális bankkártya, amely abban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a hitelkártyával végzett kifizetések fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege, hanem a kártyát kibocsátó pénzintézet által nyújtott hitelkeret biztosítja. A kártyabirtokos minden olyan üzletben, amellyel a hitelkártya-társaság megállapodást kötött, jogosult hitelre árut vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni.