2024. április 25., csütörtök

Betyárhagyományok a tóparton

Hajdújáráson megtartották az ötödik Rózsa Sándor Fesztivált

A hírneves betyár, Rózsa Sándor 1813 júliusában látta meg a napvilágot, és ennek apropóján az elmúlt hétvégén a magyarországi Ásotthalmon és a vajdasági Hajdújáráson immár ötödik alkalommal rendezték meg a Rózsa Sándor Fesztivált. A két település lakosai magukénak érzik Rózsa Sándort, akinek biztos menedéke valóban ezeken a területeken volt található, habár annak tényleges helyét a történészek sem tudják pontosan. A határokon átívelő rendezvény ezúttal is több száz látogatót vonzott a két településre.
A Rózsa Sándor Fesztivál keretén belül szombaton Ásotthalmon rendeztek programokat, Hajdújáráson pedig vasárnap várták a látogatókat. A hét utolsó napján a Ludasi-tó partján lévő egykori Szúnyog- csárdánál a program a birkapörkölt-főző verseny rajtjával vette kezdetét. A versenyben 23 csapat vett részt, és a zsűri több díjat is odaítélt a legjobbaknak, az abszolút első helyezett a Zorkai négyek csapata lett.


A rendezvényen betyárpróbára is sor került, aminek során több mint húsz vállalkozó kedvű férfi szállt ringbe a Rózsa Sándor első betyárja címért. A versenyzők többek között gumicsizma-hajításban, rúdtartásban és patkódobásban mérték össze erejüket, ügyességüket és kitartásukat. A versenyt végül a ludasi származású, jelenleg Szabadkán élő Szabó Hangya Zoltán nyerte meg, aki csak véletlenül csöppent a versenyzők közé.
– Nem készültem a versenyre, csak eljöttem a fesztiválra, és éppen akkor zajlottak a nevezések. Utolsónak iratkoztam fel. Valamikor több sportot is űztem, fociztam, kézilabdáztam, gimnasztikáztam. Próbáltam ésszel versenyezni. A csizmát is úgy dobtam, hogy ne is repüljön magasra, de alacsonyan se szálljon. A rúdtartásban az volt a probléma, hogy a három rúd közül azt kaptam, amelyik a legnehezebb volt, mert a fája még nyers volt. A győzelemhez szerintem erőre is és ügyességre is szükség volt – mondta Szabó Hangya Zoltán.


A győztes a szabadkai Python Belts bőrdíszműves családi vállalkozás által felajánlott övvel és övtáskával gazdagodott.
A programban emellett helyett kaptak a gyermekek részére megtartott kézműves-foglalkozások, az érdeklődők elcsónakázhattak a Ludasi-tavon lévő Rózsa Sándor-szigetre, illetve lovaskocsikázhattak, vagy póniháton lovagolhattak. A jelenlévőket a fesztivál ideje alatt a helybeli Piros Ingesek zenekar szórakoztatta.
A rendezvény szervezői nevében Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke értékelte a fesztivált.
– Tavaly a vírushelyzetre való tekintettel nem tudtuk megrendezni a fesztivált. Az idei rendezvény szervezését kicsit nehezítette az időjárás, de úgy gondolom, hogy mindenki jól érezhette magát – fogalmazott Sövény Rudolf.
A fesztiválon jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.
– Szeretnék gratulálni a szervezőknek, akik annak idején megálmodták ezt a rendezvényt, hisz elmondhatjuk, hogy a fesztivál mára hagyománnyá vált. A rendezvény határokon átívelő együttműködés eredménye, ami nem politikai kérdés, hanem a hagyományos kapcsolatoknak az újbóli lendületre kapása. Ezek a kapcsolatok nem szűntek meg, és ápolásuk lehetőségei szerteágazóak – nyilatkozta a médiának Pásztor István.