2022. szeptember 26., hétfő

Kézilabdatábor volt Tóthfaluban

Szerdától tegnapig tartott az a kézilabdatábor Tóthfaluban, amely egy magyar–szerb határon átívelő IPA-program keretében zajlott le Multisport a határon túl elnevezéssel. A projekt vezetője a tóthfalui Nyers István Sportegyesület volt, a magyarországi Tompa sportegyesülete pedig partnerként vett részt. Az említett IPA-projektum 119 130 euró értékű, ebből 101 250 származik EU-s forrásokból, célja pedig az, hogy határon átívelő együttműködést valósítson meg három sportágban, labdarúgásban, cselgáncsban és kézilabdában, valamint hogy lehetővé tegye a fiatalok ismerkedését. Emellett hangsúlyt fektetnek az edzők és a szülők szakmai fejlődésére is.

A táborban öt napon keresztül 60 fiú és lány tartózkodott, fele Tompáról, fele Tóthfaluból és környékéről jött. Kiss Róbert projektmenedzser elmondása szerint néhány hét múlva Tompán hasonló tábort szerveznek. „Érdekes programok, edzések és előadások voltak, amelyek fejlesztették a gyerekek képességeit, és új barátokat is szerezhettek. A mostani héten a cselgáncsozóknak szervezünk tábort előbb Tompán, majd Tóthfaluban” – mondta Kiss.

A kézilabdatábor résztvevőinek bemutatták a Fiatal sportolók táplálkozása című könyvet, amelyet Halasi Szabolcs, Lepeš Josip, Nada Kosić Bibić és Berényi Karolina írt. „Edzőként és egykori sportolóként megértettem, hogy nincs elég ismeretünk a fiatal sportolók étrendjéről. Helyes étkezés nélkül nincsenek csúcsteljesítmények, a célunk a szabályos oktatás-nevelés, és hogy a helyes étrend illeszkedjen be az edzési folyamatba. Az év végéig magyarul is megjelentetjük ezt a könyvet” – mondta dr. Halasi Szabolcs, a szabadkai tanítóképző kar docense.

A projektum 2022 februárjáig tart, amikor egy nagy sportfesztivállal zárják le az eseménysorozatot.