2024. március 28., csütörtök
SAKK – XXV. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Megkezdődött a Zentai Csata Emlékverseny

Szombaton délelőtt Zentán a gyerekversennyel megkezdődött a jubiláris, 25. zentai sakkfesztivál, amelynek keretében összesen négy sakkversenyre kerül sor. Idén jóval nagyobb lett az érdeklődés a verseny iránt, habár az utolsó pillanatban történtek lemondások, így is 13 ország 152 versenyzője küzd a magas díjakért: az A csoportban 48-an – ebből 2 nagymester, 7 nemzetközi mester, összesen 21 nemzetközi címviselő –, a B csoportban 51-en. Az 53 főt számláló gyerekverseny magyarországi sikerrel zárult, hiszen a 7 fordulós rapidversenyen ketten végeztek az élen 6,5 ponttal: Kocsmár Ákos és Márkus Molli Amina, a harmadik Novak Dumbelović lett 6 ponttal.

Az A verseny sok meglepetéssel kezdődött, hiszen az első tizenöt kiemeltből csak hat versenyző tudott nyerni. Fontosabb eredmények: Atalik–Pacal 1:0, Daróczi–Miša Pap 1:0, Nestorović D.–Ince Taylan remi, Molnár–Balla 0:1, Farkas S.–Rogač 0:1, Gordon–Vujadinović remi, Farkas T.–Tarhan remi, Aslanov–Nagy Attila remi, Pletl–Radić 1:0.

VILÁGKUPA

Szerb és magyar balsikerek

Szocsiban a világkupa 2. fordulójában már kevésbé voltak sikeresek a magyar és a szerb képviselők, az állva maradt 5 férfi és 2 női játékos közül egyedül csak Velimir Ivićnek sikerült a továbbjutás a harmadik körbe, a többiek vereséget szenvedtek. Ivić bravúros győzelmet aratott 1,5:0,5 arányban a spanyol Francisko Vallejo Pons felett, következő ellenfele a német Matthias Bluebaum lesz.

Eredmények: Arescsenko–Ivanišević 1,5:0,5, Salem–Inđić 3:1, Berkes–Tabatabaei 1,5:2,5, Bluebaum–Erdős 2,5:1,5. Nők: Hoang Thanh Trang–Galjamova 0,5:1,5, Teodora Injac–Lahno 0,5:1,5. A végső győzelemre esélyesek közül továbbjutott Calrsen, Caruana, Giri, Griscsuk, Mamedjarov, Vachier-Lagrave és Karjakin.