2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton kiütötte Verstappent, és nyert

Több szempontból is különleges volt a Brit Nagydíj, amelyen bemutatkozott a hosszú ideje tervezett új lebonyolítási formátum: a hagyományos időmérőt péntek késő délután rendezték (Lewis Hamilton lett az első Max Verstappen és Valtteri Bottas előtt), ez viszont még csak a szombat délutáni, 100 kilométer távra kiírt sprintverseny rajtsorrendjét határozta meg, s az ottani befutó alapján állt fel a vasárnap rajtrács. A rövid futamon Verstappen a rajtnál az élre állt, és ott is maradt a leintésig, így neki írták jóvá a pole-t, Sergio Pérez pedig a 7. helyen megpördült, és a mezőny – illetve a másnapi rajtrács – végére esett. Bár az újítást sokan szkeptikusan fogadták, Ross Brawn szerint pozitívan fogadták a nézők a rendszert, ami Monzában és egy további hétvégén tér még vissza idén.

Vasárnap, a tényleges futamon tovább fokozódott a dráma a két éllovas között: ezúttal Hamilton rajtolt jobban, de előzni nem tudott, ellenben kanyarokon át nyomás alatt tartotta Verstappent. Ez ahhoz vezetett, hogy amikor a kör felénél, a régi célegyenes végén a brit beszúrta a Mercedest a belső ívre a féktávon, összekoccant a két autó, és a Red Bull nagy erővel a gumifalba csapódott. A tabella vezetője épségben szállt ki a roncsból, de elővigyázatosságból kórházba szállították. Hamilton folytatni tudta, ám a kalamajka közben elé került Charles Leclerc – így köszöntött be egy háromnegyed órás piros zászlós szakasz a takarítás idejére.

Az új állórajt után a Ferrari megőrizte a vezetést, sőt némi meglepetésre tartani is tudta maga mögött a Hamilton, Lando Norris és Bottas vezette üldözőket. Hamilton a bokszkiállásakor letöltötte az ütközésért kapott 10 másodperces büntetést, majd megelőzte Norrist, Bottas pedig elengedte, hiszen lendületbe került ahhoz, hogy akár Leclerc-t is utolérje. Ez meg is történt, hiába vezetett szinte végig a Ferrari, a futam második felében életre kelt a Mercedes, és három körrel a vége előtt Hamilton ismét az ominózus kanyarban próbált előzni, ezúttal viszont Leclerc lesodródott, így a brit az élre állt, és 8. hazai győzelmével nagyot faragott hátrányából a tabellán.

A Brit Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:58:23,284, 2. Charles Leclerc (Ferrari) +3,8 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) +11,1, 4. Lando Norris (McLaren) +28,5, 5. Daniel Ricciardo (McLaren) +42,6 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 185 pont, 2. Hamilton 177, 3. Norris 113, 4. Bottas 108, 5. Pérez 104 stb. Csapatok: 1. Red Bull 289 pont, 2. Mercedes 285, 3. McLaren 163, 4. Ferrari 148, 5. AlphaTauri 49 stb.