2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Címvédés a Champs-Élysées-n

Túl vagyunk az utóbbi évek legsimább, legegyértelműbb Tour de France-án, a tegnapi párizsi befutóval hivatalos lett, amit igazából már az első hét után sejteni, majd lassacskán egyre bizonyosabban tudni lehetett: a tavalyi drámai meglepetésgyőztes Tadej Pogačar megvédte címét, olyan fölénnyel, ami azt engedi sejtetni, hogy hosszú ideig – akár több mint egy évtizedig – számítani kell még rá a Grand Boucle végelszámolásainál. A fiatal, még mindig csak 22 éves szlovén géniusz ezzel a sikerrel egyébként hazájának is újabb hőskölteményt írt, hiszen Primož Roglič 2019-es Vuelta-győzelme óta sorozatban harmadik évben születik legalább egy szlovén Grand Tour-győzelem.
Az utolsó nap, amikor változások lehettek az összetettben, a szombati bő 30 kilométeres egyenkénti időfutam volt, amelyen Pogi mellett Stefan Küng és Wout van Aert számított a legnagyobb favoritnak. A sárga trikós viszont ezúttal nem tudott a győzelemért tekerni, csak stabil jó idővel biztosította be összetett sikerét. Az Európa-bajnok svájci Küngnek nem volt jó napja magához képest, ellenben Van Aerttal, aki 51,5-ös átlagot repesztve diadalmaskodott.

Tegnap a Champs-Élysées-n szokás szerint hatalmas száguldás ment, a szökéseket bedarálták, végül pedig a hihetetlenül sokoldalú Van Aert harmadik etapját nyerte egy hegyi szakasz és a szombati kronó után…

Végeredmény, 20. szakasz (Libourne–Saint-Émilion, 30,8 km): Wout van Aert 35:53 perc, Kasper Asgreen +21, Jonas Vingegaard +32, Stefan Küng +38, Stefan Bissegger +44 mp stb. 21. szakasz (Chatou–Párizs, Champs-Élysées, 108,4 km): Wout van Aert 2:39:37 óra, Jasper Philipsen, Mark Cavendish, Luka Mezgec, André Greipel a. i. stb. Az összetett végeredménye: Tadej Pogačar 82:56:36 óra, Jonas Vingegaard +5:20, Richard Carapaz +7:03, Ben Q’Connor +10:02, Wilco Kelderman +10:13 perc stb.