2024. március 28., csütörtök

Tour de France: Új király született Párizsban

„Szlovénia, király született, Pogačar a Touron történelmet írt, ez nem sikerülhet bárkinek!” – ezzel a felütéssel indítja az szlovén Ekipa napilap honlapja tudósítását a Tour de France kerékpáros körverseny utolsó, gálázó, egyben az eredményhirdetést is magában foglaló napjáról Tadej Pogačar győzelme apropóján.

A 22 éves szlovén kerekes megvédte tavaly először elhódított Tour-elsőségét, ráadásul imponáló, már-már nyomasztó fölénnyel nyert, ezt a „hegyi meneteken” erősítette meg. Kérdés, persze, mi lett volna, ha 31 éves honfitársa, Primož Roglić nem kényszerű feladni a 108. francia kört idő előtt. Egy biztos, a TdF szlovén különítménye, Pogačar, Matej Mohorić, valamint Luka Mezgec sokat mondóan készített közös fotót Roglić 11-es rajtszámával…

Ahogy arról a Večer beszámolt, Pogačar szülőhelyén, Komenda és Klanec települések térségében népes szurkolótábora gyűlt össze a hétvégén, hogy megünnepelhesse a „trikó-halmozó” – a legeredményesebb ifjú kerékpárosnak járó mezt is kisajátító – „Pogát”, s aligha véletlen, hogy a rajongók úgy fogalmaztak: „Mindig öröm, amikor azt látjuk, hogy a mieink közül a legjobb valaki…”

A lap emellett azt is pontokba szedte, hogy az ifjú szlovén kerekes évről évre milyen fejlődésen is ment keresztül 2016 óta, míg eljutott a mostani időszakáig, amikor is már kétszeres TdF-győztesnek vallhatja magát és még felmérhetetlen, hol is lehet vajon e pályafutásának a vége.

Szlovéniában persze amellett sem mehetnek el szó nélkül, hogy az UAE csapatának topsztárja mellett a 26 éves Mohorić (Bahrain-Victorious) is aratott két szakaszgyőzelmet, illetve az utolsó, „párizsi” befutón a 32 éves Luka Mezgec (Team BikeExchange) is elkönyvelhetett egy negyedik helyet a nagy sprint után.