2021. szeptember 25., szombat

Egy hiánypótló kémiakönyv nyomában

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének kiadványát a XXI. Apáczai Nyári Akadémián mutatták be

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete július 5-e és 16-a között rendezte meg az újvidéki Apáczai Diákotthonban a XXI. Apáczai Nyári Akadémiát, amely kiemelkedő lehetőséget nyújt a vajdasági pedagógusok továbbképzésére. A huszonegy éves múltra visszatekintő esemény mögött kitartó munka áll, amelynek során több száz előadó és számos pedagógus próbált választ keresni az oktatás- és neveléstudomány időszerű kérdéseire, a legkülönfélébb tantárgyakon keresztül. Az érdekes előadások mellett a tanároknak lehetőségük van megosztani a tapasztalataikat, ugyanakkor az oktatásban való munka fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők. A részt vevő pedagógusok közül sokan újból és újból visszatérnek az akadémián megtartott előadásokra és képzésekre.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) az oktatás számos területén végez fontos feladatokat a tartomány területén. A szervezet még 1993 októberében alakult meg, elsődleges célja pedig a magyar nyelvű oktatás szorgalmazása és fejlesztése. A különféle feladatok közül kiemelkedik a tanárképzés, amely a tanév alatt, sőt a nyári időszakban is tartalmas rendezvényekkel várja az érdeklődő pedagógusokat is. Ezen továbbképzések keretein belül a nyári szünidő alatt szervezik meg immáron hagyományos módon az Apáczai Nyári Akadémiát is, emellett pedig a magyarországi és erdélyi továbbképzéseken részt vevők névsorát is kialakítják. A szerteágazó feladatok közé tartozik még az anyanyelvápolási program a szórványvidékeken, ennek keretein belül anyanyelvi órákat tartanak, és a hétvégi óvodák működését is támogatják. A szervezet emellett diákvetélkedőket is szervez, amelyek közül kiemelkedik a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő, a Kőketánc néptánc- és népigyermekjáték-vetélkedő, a Mit tudsz Torontál vármegyéről? történelmi vetélkedő, a dr. Ribár Béla általános iskolai fizikaverseny, a GENIUS konferencia, a TUDOK konferencia regionális döntője, és még sorolhatnánk. Ezeken kívül még diáktáborokat is szerveznek, és egy oktatási központot is fenntartanak Nagybecskereken. A Vajdasági Magyar Tankönyvtanács szerkesztésében is tankönyvpótló kiadványokat jelentetnek meg, amelyek olvasmányos tartalmukkal nagyban megkönnyítik a tananyag elsajátítását a diákok számára.

Az idei akadémia első felében, amely július 5-e és 9-e között tartott, a természettudományoké, valamint a történelemé és a magyarságé volt a főszerep, míg a második felében, amely július 12-től 16-ig tartott, az osztályfőnöki képzésen volt a hangsúly. Ebben az időszakban zajlott a Tapasztald, hogy továbbadhasd elnevezésű programsorozat is, amelynek keretein belül többek között műhelymunkákon és terepgyakorlatokon vehettek részt az érdeklődők. Az akadémia első részében, a természettudományi képzés során a résztvevők összetett természettudományi tanulói gyakorlatokkal, a multimédiás eszközök és a projektoktatás alkalmazásának bemutatásával ismerkedhettek meg. A programsorozat keretein belül egy nem hétköznapi könyvbemutatóra is sor került, amelynek során egy valóban innovatívnak mondható tankönyvpótló kötettel ismerkedhettek meg a pedagógusok. A könyv, amelynek címe: Egy kis kémia mindenkinek kell, Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kémiatanára és Máriás Ildikó, a Zentai Gimnázium kémiatanára tollából született meg.

Szórád Endre kémiatanár elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a tavalyi év folyamán kérte fel őket egy hiánypótlónak számító, kémiával kapcsolatos kötet megírására. Elmondása szerint a könyv nem pótolhatja a program szerint előirányzott tankönyveket, viszont olvasmányos, és minden korosztályhoz szól, nem csak a diákokhoz.

– Ha egy kémiát kicsit is szerető felnőtt veszi kezébe a kötetet, akkor olyan érdekes tényeket találhat meg benne, amelyekre talán nem is gondolt volna, hogy az a kémiával kapcsolatos lenne. Ezen szempontokat tartottuk szem előtt a könyv írásakor, és így készült el ez a kötet – magyarázta Szórád.

Kiemelte, hogy a könyv szárazabb tananyagrészekhez is kapcsolódik, amelyeket sok esetben nemcsak a diákok, hanem a tanárok sem kedvelnek.

– Számomra is vannak olyan tananyagrészek, amelyekkel kevésbé szívesen foglalkozom. Ennek ellenére igyekeztünk minden tananyag mellé olyan érdekességeket hozzátenni, amelyekkel mégis fel tudjuk kelteni a diákok figyelmét és érdeklődését. Ez annál is inkább fontos, mivel a világhálón szörfölve számtalan forrásból származó információval találkozhatnak, a legtöbb esetben mégsem fordítják a szabadidejüket ilyen anyagok keresésére, hanem azok egy részét ebben a könyvben is megtalálhatják – mondta Szórád.

Hangsúlyozta, hogy a mindennapi életben megjelenő és kémiához köthető érdekességekből még egy vagy akár még két kötetet is ki lehetne adni.

A kötet nemcsak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is tartogat érdekességeket (Fotó: Fúró Dénes)
A kötet nemcsak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is tartogat érdekességeket (Fotó: Fúró Dénes)

Máriás Ildikó kémiatanárnő hozzátette, hogy a könyv az Ötletek, témák tanórán és tanórán kívüli tevékenységekhez alcímet viseli, ugyanis az egyik cél az volt, hogy segítséget nyújtsanak a tanároknak és minden érdeklődőnek az érdekes témák megtalálására, amelyek felkelthetik a diákok érdeklődését.

– A könyv jelentősége abban rejlik, hogy igyekeztünk a mindennapokra koncentrálni, mert azt tapasztaltuk az órákon, hogy a diákok nem tudják összekötni a szerzett információkat a kémiai vegyületek gyakorlati jelentőségével. Ebben próbáltunk segítséget nyújtani, ugyanis minden egyes témakörön belül egy elméleti összefoglalót és azon túlmenően az adott tananyagrészhez kapcsolódó számos érdekességet is találhatnak a diákok – mondta Máriás.

Szórád kiemelte, hogy a könyv a szülők, valamint a természettudományokat kedvelők számára is érdekesnek bizonyulhat, hiszen rácsodálkozhatnak olyan dolgokra is, amelyekről nem is gondolták volna, hogy a kémiához kapcsolódnak.

– Azt szoktam mondani, hogy valójában minden kémia. Az elsősöknek szoktam mondogatni, hogy adjanak bármilyen címet vagy témát, és abban egész biztosan megtalálom a kémiát. Minden ehhez a tudományhoz kapcsolódik, persze a matematika, a biológia és a fizika is van olyan fontos, hiszen az összes természettudomány ugyanazt a természetet tanulmányozza, csak más megközelítésből – mondta Szórád.

Hozzátette, hogy manapság mind a diákok, mind a szülők az internetnek köszönhetően rengeteg információhoz hozzájuthatnak, ezeket azonban fenntartásokkal kell kezelni, ugyanis sok áltudományos információ is lehet köztük. Szavai szerint nagy veszélyt jelenthetnek ezen a téren az üzleti mesterkedések, amivel megpróbálják megtéveszteni a potenciális vásárlókat, az oxigénnel dúsított víztől kezdve a közönséges vaselektródokkal történő elektrolízisig.

– Ezeket az átveréseket szeretnénk többek között tudatosítani az emberekben, és rá akarjuk vezetni őket, hogy a világhálón szerzett információkat ne vegyék készpénznek – mondta Szórád.

Máriás is osztotta Szórád tanár úr véleményét, majd hozzátette, hogy kifejezetten arra törekedtek, hogy ez a könyv olvasmányos legyen, külön hangsúlyozva az érdekességeket és az ismeretterjesztő információkat.

– A könyv elején találhatunk egy elméleti bevezetőt, amely arra szolgál, hogy aki kezébe veszi a kötetet, az értse is, hogy miről van szó benne. Ezt követően pedig olyan témaköröket választottunk, amelyek közelebb hozzák az olvasóhoz a kémiát, és a természet csodáit is megismertetik vele. Olyan érdekességeket találhatnak meg benne, mint például, hogy mitől származik a sárgadinnye, a fenyő vagy akár a frissen vágott fű illata, és más ezekhez hasonló kémiai információkat is – mondta Máriás.

Szórád a könyv tartalmával kapcsolatban még elmondta, hogy azt fejezetekre osztották fel.

– Példának okáért a Vegyületcsaládok elnevezésű fejezetben, amelyben a komoly kémiai képletek helyett olvasmányos módon írtuk le a bevezetőt. Az olvasó ebből megtudhatja, hogy a zsírok, olajok vagy a szerves savak és más vegyületek miből épülnek fel. Csak ott ábrázoltuk a molekula képletét, ahol feltétlen szükséges volt, és a hangsúlyt az érdekességekre helyeztük – fogalmazott Szórád.

Hozzátette, hogy a könyv elkészítéséhez szükséges anyagot már régóta gyűjtötték Máriás tanárnővel együtt, és egészen biztos benne, hogy a közeljövőben lesz még a kötetnek folytatása.