2021. szeptember 25., szombat
Nyugat-európai áradások

Javulóban a helyzet, de sok még az „eltűnt"

Németországban és Belgiumban is nőtt a veszteségmérleg

Valamelyest javult a helyzet az árvizek sújtotta német és belga területeken, közben az áldozatok száma Németországban 165-re, Belgiumban 36-ra emelkedett, és sokakat továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Belgiumban még 163 embert tartanak nyilván eltűntként. Hollandiában tovább apadtak a múlt héten megáradt folyók, de az árvízveszély továbbra is fennáll.
Hétfő reggelre a Belgium keleti és délkeleti részén történt áradások nyomán további kilenc holttestet találtak, ezzel 36-ra emelkedett az áldozatok száma. Harmincketten vesztették életüket a liege-i, ketten a muri régióban, egy ember Charleroi régiójában és szintén egy ember a Luxemburg nevű belga tartományban. A holttestek közül 23-at a Meuse egyik mellékfolyója, a Vesdre völgyében találtak meg.

Szétzúzott csatornarendszer és a játékként partra vetett autók Erftstadtnál (Fotó: dpa via AP)
Szétzúzott csatornarendszer és a játékként partra vetett autók Erftstadtnál (Fotó: dpa via AP)

A németországi Rajna-vidék-Pfalzban, az áradások által leginkább érintett tartományban 117-re nőtt a halálos áldozatok száma, és 749-en sérültek meg. Észak-Rajna-Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-en vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban.
Armin Schuster, a polgárvédelmi hivatal vezetője védelmébe vette a német katasztrófavédelmi rendszert, amely a bírálatok kereszttüzébe került a történtek után. A tisztségviselő hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott, a legfőbb gond az, hogy sokszor még fél órával előtte is képtelenség megmondani, hol és mennyi eső várható.
Vasárnap Angela Merkel kancellár látogatott el a pusztítások egyik helyszínére, az Ahr folyó partján található Schuld falujába. A kancellár azt ígérte, a kormány és a tartományok együtt építik újjá a természeti csapás sújtotta területeket. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövid távú segélyprogramot. Olaf Scholz pénzügyminiszter elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.
Eközben Passaunál két gumicsónakost mentettek ki a Dunából. A férfiak vasárnap este borultak a folyóba, kiáltásaikra a környékbeliek figyeltek fel, és értesítették a hatóságokat. A férfiaknak uszadékfába kapaszkodva sikerült fennmaradniuk a vízen, míg a tűzoltók ki nem mentették őket.

A helyi vonat is „elakadt” a Kyll folyó által elárasztott Kordelben (Fotó: dpa via AP)
A helyi vonat is „elakadt” a Kyll folyó által elárasztott Kordelben (Fotó: dpa via AP)