2024. március 28., csütörtök

Újabb gyógyszert vizsgálnak a koronavírus kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma közzétett tájékoztatása szerint fontolóra veszi az érgyulladásra alkalmazható Kineret nevű gyógyszer használatát a koronavírus esetében, főként a tüdőgyulladásos betegeknél és azoknál is, akiknél fennáll a veszély a betegség súlyos lefolyására – írja a B92 hírportál.

Az EMA közleménye szerint elemezni fogja két jelenleg is folyamatban lévő klinikai tanulmány eredményeit, amelyek a nevezett gyógyszer biztonságosságára és hatékonyságára vonatkoznak a koronavírus miatt kórházi kezelésre szoruló pácienseknél.

A Kineret gyógyszer jelenleg különféle gyulladásos megbetegedések kezelésére használható, amelyet a svéd Sobi gyógyszergyártó cég állított elő. Az orvosság csökkenti az immunrendszer aktivitását, az összetevői pedig gátolják a kémiai átvivő anyag aktivitását a szervezet védelmi folyamatában, amely kiváltja a gyulladást.

A közlemény szerint a gyógyszer segíthet a szövetek sérülésének és gyulladásának csökkentésében, amelyeket a koronavírus okoz. Az elemzések eredményei októberben várhatóak.