2024. április 25., csütörtök

Seničić: Nem várható a határok lezárása az idény végéig

Aleksandar Seničić, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökségek Egyesületének (YUTA) igazgatójának véleménye szerint a járványtani intézkedések szigorítása mellett is a turisztikai szempontból kedvelt uticélnak számító országok nem fogják lezárni határaikat az idény végéig. Hozzátette azonban, hogy a helyzet alakulásától függően a belépés és az országban való tartózkodás feltételein változtathatnak – írja a Vajdasági RTV.
A körülmények nem olyan súlyosak, amelyek kihathatnának a turisták tartózkodási idejére. Példának okáért a Görögországban meghozott legújabb járványtani intézkedések a legnagyobb részben nem vonatkoznak a turistákra. Ezek legfőképpen a fedett helyiségekkel foglalkoznak a turisták pedig a legtöbb idejüket a szabadban töltik, ezért őket ez nem sújtja – mondta Seničić.
Kihangsúlyozta, hogy idáig csak egy görög szigeten vezették be a kijárási tilalmat, vagyis Míkonoszán, de hozzátette, hogy ott nem tartózkodik nagyobb számú szerb turista. Szavai szerint a legtöbb fertőzött a nagyvárosokban van, mint Athén vagy Szaloniki, míg az idegenforgalmi régiókban csak néhány helyi lakos betegedett meg.
Nincs információnk arról, hogy bármelyik turistánk megfertőződött volna, nemcsak Görögországban, hanem egyébként is – hangsúlyozta ki Seničić.
Véleménye szerint még ha romlana is a járványhelyzet és szigorításokat vezetnének be az országok, az nem lenne kihatással a beoltott személyekre, a többieknek pedig akár a felmutatott antigén teszt sem lesz elegendő.
Ez csak egy lehetséges forgatókönyv és így egyedül csak a PCR tesztek maradnak. Görögországgal kapcsolatban már az észak-macedón kollégákkal egy bevált módszerünk van, mivel az országban gyorsan és nagyon olcsón lehet PCR tesztelést végezni és az utasok legnagyobb része él is ezzel a lehetőséggel, amikor áthaladnak Észak-Macedónián – magyarázta Seničić.
Hozzátette, hogy a látogatottság az utóbbi évekhez, különösen pedig a 2019-es esztendőhöz képest megnövekedett Albániában és Montenegróban, ugyanis ezekbe az országokba való belépés nincs feltételekhez szabva.
Montenegróban 30-tól 40 százalékos növekedés tapasztalható a 2019-es évhez képest, Albániában pedig ez az arány 200 százalékos. Ez annak tudható be, hogy 2019-ben nagyon kevés szerbiai turista látogatta meg az albán tengerpartot, az idén azonban a számuk 40 és 50 ezer között mozgott – mondta Seničić, majd kiemelte, hogy várakozásai szerint az idény végéig ez a szám eléri majd a 70 ezret is.