2024. március 29., péntek

Ítéletidőre kánikula

Kedden még kialakulhatnak viharok, kiadós csapadék is hullhat, de szerdától a napsütésé a főszerep – Vajdaságban eső és jég is hullott, fákat csavart ki a szél a hétvégén

Vajdaságban és az ország középső és déli tájain is ítéletidőről számoltak be a híradások vasárnap délután és este folyamán. Közép- és Dél-Szerbia területén kedden délután is esett, záporok, zivatarok vonultak át.

Erős vihar csapott le Újvidék külső városrészeire vasárnap késő délután, jéggel és villámlásokkal kísért csapadék hullott. A város központját viharos széllel kísért csapadék érte el. Kátyon és Tiszakálmánfalván (Budiszaván) fákat és oszlopokat csavart ki a viharos erejű szél, ezért az újvidéki tűzoltóknak is ki kellett vonulniuk a helyszínre. Tiszakálmánfalván az általános iskola udvarában is kidőlt egy fa az erős szél miatt. Mozsor (Mošorin) utcái, a beszámolók szerint, fehérlettek a mogyoró nagyságú jégtől, de a felvételek és a jelentések szerint Kabolon (Koviljon), Belcsényben (Beočinban), Kinizsamonostorban (Banatski Monostoron) és Futakon is hullott jég. Egyes házak homlokzata is megsérült, de a termőföldek is nagy károkat szenvedtek.

A tiszakálmánfalvi általános iskola udvarában levő egyik fával is végzett a vihar (Ótos András felvétele)

A tiszakálmánfalvi általános iskola udvarában levő egyik fával is végzett a vihar (Ótos András felvétele)

Zomborban és környékén vasárnap 20 óra körül erős vihar vonult végig, villámlásokkal kísérve, ezt megelőzően pedig jégelhárító rakéták fellövése hallatszott, amelyeket a bajsai radarközpontból és Magyarország területéről lőttek ki. Kiadós eső hullott a nyugat-bácskai városra. Apatinban is esett jég, de az eddigi beszámolók szerint nem okozott jelentősebb károkat, itt is inkább az eső volt meghatározó.

Kevevárára (Kovinra) vasárnap este nyolc óra körül erős széllel és villámlással kísért vihar csapott le, majd az egész településen – mintegy egyórányira – megszakadt az áramszolgáltatás.

Nagybecskereken is sok eső esett egyszerre vasárnap, a helyszíni felvételek az utcákon hömpölygő vizet ábrázolták.

Villámlásokkal kísért erős vihar csapott le Belgrádra is 18 óra körül, majd este fél kilenckor is. A város egyes részeire jég is hullott. Az ítéletidő Užicét és a niši körzetet is érintette. Petrovac na Mlavi községben ismét kiadós eső hullott, miután az előző napokban is a jelentős mennyiségű csapadék háztartásokat öntött el, s járhatatlanná tett egyes helyi utakat. Emiatt a község érintett részében rendkívüli állapotot hirdettek. Vladičin Hanban, Ivanjica térségében is vihar volt erős széllel és kiadós esővel. Zlatibort is elérte az ítéletidő, belecsapott a villám egy hatszemélyes felvonóba, mely emiatt javításra szorul. Pirotnál az autóút közelében földcsuszamlást okozott a sok eső, az útra is kiöntött a víz.

Belgrád Víziváros... másképpen. A felvétel a Vojvoda Vlahović negyedben készült (Fotó: Instagram)

Belgrád Víziváros... másképpen. A felvétel a Vojvoda Vlahović negyedben készült (Fotó: Instagram)

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet Hétfő déli jelentése szerint az elmúlt 24 órában a legnagyobb mennyiségű csapadék az Alibunár községi Károlyfalván (Banatski Karlovacon) hullott, 55,4 mm négyzetméterenként, Zomborban 49,7, Mitrovicán 46,6 mm. Smederevska Palankán 46,4, Veliko Gradištén 43,3 mm csapadékot mértek.

Ma vörös és narancssárga riasztás van érvényben az ország egész területén. A hidrológiai figyelmeztetés szerint a Jadar, Kolubara, Crnica, Lepenica, Lugomir, Resava, Ravanica, Mlava és Timok folyók vidékén levő záporpatakok esetenként megáradhatnak.

Kedden is változékony marad az idő, helyenként előfordulhatnak további záporok, zivatarok. Legtöbb csapadék a délelőtti órákban várható, az ország északi részében hagy alább az eső a leghamarabb, a délutáni órákban már a legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet, és stabilizálódik az idő. Az előrejelzés szerint 17 és 21 Celsius-fok között alakul majd a legalacsonyabb reggeli, 24 és 28 fok között a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Szerdán már sokkal több lesz a napos időszak, Vajdaságban nem kell újabb csapadékkal számolni, 15 és 20 fok között lesz a reggeli, 26 fok körüli a nappali hőmérséklet. A hét hátralévő részét is a többnyire napos idő határozza majd meg a meteorológiai intézet előrejelzése szerint, folyamatosan, naponta egy-két fokkal növekszik a legalacsonyabb és legmagasabb nappali hőmérséklet is, ami azt jelenti, hogy szombaton már ismét 30 fok feletti hőséggel kell számolni.

Nyitókép: A viharos szél lefektette a kukoricát. A felvétel Káty és Tiszakálmánfalva között készült (Ótos András felvétele)