2024. március 29., péntek

A németországi és az osztrák áradások hatással lehetnek a hazai vízállásra is

Drámai hírek érkeznek az elmúlt napokban Nyugat-Európából, ahol az áradások miatt már 180 ember veszítette életét. Azonban ezek nincsenek hatással Szerbiára, hiszen az Északi-tenger vízgyűjtő területéről van szó. Azonban a 48 órával ezelőtti események, amelyek Németország és Ausztria területén történtek, már hatással lehetnek, hiszen azok már a Duna vízgyűjtő területéhez tartoznak. Emiatt enyhe vízemelkedésre készülhetünk majd, mondta el a Szerbiai RTV reggeli műsorában Dejan Vladiković hidrológus.

Hozzátette, hogy a Szerbiában a vízállás igen alacsony volt mostanában, így van elég hely, hogy begyűjtsék ezt a vízmennyiséget.

Ahogyan fogalmazott, ugyan ez vonatkozik a Száva vízgyűjtő területére is, hiszen ott is nagyobb mennyiségű csapadékra készülnek.

Elmondta, hogy a napokban leesett eső területenként eltérő volt. Vajdaságban 60-100 milliliter esett az elmúlt három napban, míg Szerbia dél-nyugati részein 50-130, keleti területeken 60, közép-Szerbiában 50-120 milliliternyi csapadék hullott.

A szakember hangsúlyozta, hogy ez a mennyiségű csapadék messze a júliusi átlag felett van. Azonban a mezőgazdasági földek már ki voltak száradva, így nem okozott komolyabb problémát.