2024. április 19., péntek

Az év végéig megváltozhat a közlekedésbiztonsági törvény

Milan Vujanić, a Közlekedési Kar nyugalmazott tanára ígéretet tett a szerbiai jogszabályok megváltoztatására, valamint arra, hogy bevezetik a járművek és a vezetői engedélyek végleges elkobzását az újbóli vizsgázási lehetőség tilalmával együtt.

Úgy véli, hogy ezeket külön szabálysértések esetében kell alkalmazni.

A K1 televízió vendégeként elmondta, hogy járművezetési jog tartós megvonása a szerb mentalitás alapján jelentős csapást jelentene.

Rámutatott, hogy Kanadában és Amerikában már alkalmazzák a gépjárművek tartós bevonását bizonyos szabálytalanságok esetében, még abban az esetben is, ha a szabálysértő nem az autó tulajdonosa.

– A kanadai rendszer szerint, amennyiben tiltott a vezetés, mégis volán mögé ült alkohol hatása alatt, abban az esetben a járművet a szeme láttára semmisítik meg. Azonban elviheti azt a kis fém kockát, amely a folyamat végén megmarad – mondta.

Hozzátette, hogy az amerikai rendszer szerint az elkobzott járművet nyilvános licitre bocsájtják, a pénzt pedig a biztonsági alapnak utalják.

A korábbi hírek alapján az új közlekedésbiztonsági törvényt az év végéig fogadhatják el. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség azt ajánlja, hogy a törvénybe foglalják bele a vezetői engedélyek és a járművek tartós elkobzását azoktól a sofőröktől, akik nem tudnak változtatni a viselkedésükön, amelyet tanúsítanak a forgalomban.