2024. április 20., szombat

A nagyfogyasztóknak éri meg

Az állami támogatás ellenére is drága a napelemek felszerelése

Szerbia gőzerővel halad az energiahatékonyság felé vezető úton. Egymást követik a zöld, a gazdaságos vagy a megújuló energiaforrásokra vonatkozó állami támogatások. Az utolsó jelentős, energiahatékonyságot megcélzó állami pályázat híre a napelemek felszerelésére vonatkozik. Zorana Mihajlović energiaügyi és bányászati miniszter a múlt héten megerősítette a médiának, hogy a nyilvános támogatási felhívást augusztusban, de legkésőbb szeptemberben teszik közzé.

Az energiaügyi és bányászati minisztérium hivatalos közleményben hangsúlyozza, hogy az állami támogatás elsősorban ösztönzés a szerbiai lakosok számára. Akik eddig egyszerű fogyasztók voltak és a szerbiai villanygazdaságtól vásároltak energiát, a jövőben már maguk is energiatermelőkké és raktározókká válhatnak. A beruházás a napelemrendszerbe természetesen azoknak a lakosoknak éri meg a leginkább, akiknek jelentős mértékű a villanyáram-fogyasztásuk.

– Szerintem elsősorban azok a háztartások használják ki a pályázati lehetőséget, amelyek egyébként is tervezték a napelemek felszerelését. A következő csoportba tartoznak azok a családi házak, illetve hétvégi üdülőhelyek, gyümölcsösök, ahová nincs bevezetve az áram. Ami a támogatást mértékét illeti, az önkormányzatok fedezik a költségek 25 százalékát, és ugyanennyivel járul hozzá a felújításokhoz az állami büdzsé is. Tehát a polgárok részesedése az összköltségekből 50 százalékos – közölte a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium a Danas napilappal.

A minisztérium munkatársa azt is elmondta, a tervek szerint hamarosan bizonyos középületek is napelemekkel gazdagodnak. Az állam nyitott minden olyan javaslatra, együttműködésre, beruházásra, amely a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos. A félreértések elkerülés végett a szakemberek már elkezdték felhívni a polgárok figyelmét a beruházás árnyoldalára is. A napelemek beszerelése igen költséges, ezért valójában azoknak éri meg, akiknek jelentős mértékű az elektromosenergia-fogyasztásuk, vagyis gyakran beleszaladnak az úgynevezett piros zónába.

– Azok a fogyasztók, akiknél egész nap pörög a villanyóra, ezt megérzik a számláikon, valójában számukra jó ez a lehetőség. Ők igen gyakran nemcsak az elektromos energiát fizetik ki, hanem az állam által kivetett piros zónás büntetés következtében vámot is fizetnek. Ezeknek a háztartásoknak ez mindenképp megéri, hiszen 5–8 év elteltével megtérül a befektetés, főleg így, hogy most az állam is hozzájárul a napelemek beszerelésének költségeihez – magyarázta Velimir Gavrilović, az Energia, Gas And Power vezérigazgatója a Danasnak.

Azon háztartások számára, amelyek kevés áramot fogyasztanak, nem éri meg ez a beruházás. Egy háztartás áramellátásának biztosítása napelemekkel valamivel kevesebb mint 10 ezer euróba kerül. Vojislav Vuletić energetikai szakember mindenképp üdvözli az államnak ezt a kezdeményezését.

– Szerintem ez egy jó kezdeményezés, aminek köszönhetően a szerbiai villanygazdaság is részben tehermentesítve lesz. Nagyon jó megoldás ez elsősorban a tanyán és az olyan vidékeken élőknek, ahol az áramellátás problémát okoz, vagy nem is létezik áramellátó hálózat. Az egyedüli szépséghiba, hogy a tömbházakban ezt nem lehet megvalósítani, mivel túl nagy területet foglalnak el a napelemek – mondta a szakember.