2024. április 23., kedd

Terebélyesedő magánnyugdíjalapok

Egyre többen igénylik az időskori biztosítást

Több mint 200 ezren fizetik a magánnyugdíj-biztosítást Szerbiában – hozta nyilvánosságra az első negyedévi adatokat a Szerb Nemzeti Bank. Pontosabban, 205.107 személynek van egy vagy több szerződése az országban működő alapokkal: összesen 279.536 ilyen szerződést kötöttek meg a szerb állampolgárok. Ez azt jelenti, hogy szinte minden tizedik munkás saját kezébe vette időskori biztosítását, azaz a dolgozók 9,4 százaléka tartalékol a magánnyugdíj-alapokban. A számlákon felhalmozott eszközök átlaga valamivel több 260.000 dinárnál.

ÖNMAGUKRÓL GONDOSKODÓ POLGÁROK

A központi bank jelentése szerint a magánnyugdíjalapok tagságának 57 százaléka férfi, a takarékoskodók átlagéletkora viszont 47 év körül mozog. A legtöbben, azaz a biztosítottak 62 százaléka 40 és 60 év közötti.

A leszerződött polgárok az első negyedévben összesen 833,6 millió dinárt fizettek be az országban működő alapokba: a befizetők 42,6 százaléka magánember, a munkaadók 32,1 százalékban fizették a magánnyugdíj-biztosítást, a befizetések 25,3 százaléka viszont más nyugdíjterveken keresztül valósult meg. A Szerb Nemzeti Bank elemzői kiemelték, hogy az adatok szerint egyre többen ismerik fel országunkban a magánbiztosítások előnyeit és jelentőségét.

A kifizetéseket illetően hangsúlyozták, hogy a legtöbb esetben egy összegben történtek: ilyen módon az első negyedévben 441 millió dinárt emeltek le a számláikról a polgárok, az előre meghatározott ütemterv szerinti kifizetések viszont összesen 74,6 millió dinárt tettek ki.

TOLLASODÓ ALAPOK

Szerbiában négy nyugdíjalap-kezelő társaság igazgatja a létező hét magánnyugdíjalapot. A magánnyugdíjpénztárak nettó vagyona 47,7 milliárd dinár volt, ami 1,5 százalékkal több, mint 2020 utolsó negyedében.

A biztosítottak által kezdeményezett kifizetéseket követően a befektetések utáni jövedelem összesen 408,9 millió dinár volt. Az alapok a vagyonuk legnagyobb részét, azaz 79,1 százalékát állami kötvényekbe fektették. A többit lekötött vagy szabadon hagyott takarékbetétekben vagy részvényekben őrzik.

Az első negyedévi jelentés szerint az országban működő magánnyugdíjalapok a vagyonuk 84,2 százalékát dinárban, a fennmaradt 15,8 százalékát pedig külföldi valutákban tartják.