2024. április 23., kedd

Betyárvilág Hajdújáráson

Megtartották az ötödik Rózsa Sándor Fesztivált

Vasárnap immár ötödik alkalommal rendezték meg Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztivált. A programra az egykori Szúnyog csárda mellett, a Ludasi-tó partján került sor.

A rendezvény keretében birkapörköltfőző versenyt tartottak, amelyen 23 csapat vett részt. A program elmaradhatatlan részét képezi a betyárpróba, amelynek keretében különböző kihívásoknak kellett megfelelniük a vállalkozó szellemű férfiaknak. A legjobban teljesítő versenyző a Rózsa Sándor első betyárja címet érdemelte ki, nyereménye pedig egy eredeti bőrből készült öv és övtáska volt. A program részét képezték a gyermekek számára megrendezett kézműves-foglalkozások is, ugyanakkor az érdeklődők elhajózhattak a tavon lévő Rózsa Sándor szigetéig is, illetve lovaskocsikázhattak is. A látogatókat kirakodóvásár várta.

A programon jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

– Hajdújárást és Ásotthalmot a hagyományápolás, a múlt szellemi relikviájának ápolása hozza közel egymáshoz. Az emlékezet szerint Rózsa Sándor ezen a környéken mozgott, és állítólag itt volt neki egy biztos pontja, de a hajdújárásiak mellett az ásotthalmiak is ugyanezt vallják. Jó az, hogy a hétvége egyik részében Ásotthalmon, a másikban pedig Hajdújáráson emlékeznek meg a betyárhagyományokról, és remélem, hogy hamarosan mindkét rendezvény ki fogja nőni magát, és azok, akik jelen szeretnének lenni, mindkettőn részt tudnak majd venni – fogalmazott Pásztor István.