2024. április 19., péntek

Fesztiválhangulat a Róka-tanyán

Kulturális tartalmak és gyermekfoglalkozások is helyet kaptak a háromnapos rendezvényen

A hétvégén zárult a Róka Fest, amelynek ebben az évben is a Nosza melletti Róka-tanya adott otthont. A háromnapos fesztiválon az esti zenei programon kívül napközben kiállításmegnyitók, filmklub, ismeretterjesztő előadások, slam poetry, műhelymunkák, pszichosátor, gyermekfoglalkozások és más érdekes tartalmak várták a résztvevőket.

A lemezlovasok és a zenekarok fellépései három helyszínen, a Traktor Stage-en, a Fox Stage-en és a Sxablon stage-en voltak elérhetőek a bulizók számára. A fellépők között volt a Sin Seekas, a Perpetuum Mobile, a Phrenia, a The Spark, a Gordanov Blues Ghetto, Josef K., iLektro, a Massive Disco, Neomodern, Klassix Killix, Fibra Vrgov, Pr.Alen, AADM, Sound Master, Zozzy, Attila Wolfskin, NyáriHarmath és sokan mások.

Hulló Zsófia fő szervező lapunknak elmondta, az idén is sokan eljöttek, és pozitív visszajelzéseket kaptak a látogatóktól.

– Sikerült felújítanunk a Fox Stage-t, a nagyszínpadot, ami nagyon tetszett a fesztiválozóknak. Nem számítottunk rá, hogy ilyen jó lesz a hangulat az esti koncerteken. Az idén egy kicsit nagyobb hangsúlyt helyeztünk a gyerekprogramok szervezésére. A keltkalács-sütő versenyre is sokan beneveztek. Úgy érzem, hogy mindenki szívesen jön hozzánk. Naponta általában háromszázan fordulnak meg a rendezvényen. Ami számomra nagyon különleges, hogy nagyon sok középiskolás jön el a fesztiválra. Úgy alakítjuk a délutáni programokat, hogy tudjanak valamit tanulni. Például drogprevenciós előadáson, kiállításmegnyitókon vehetnek részt, este pedig a koncerteken bulizhatnak – nyilatkozta lapunknak Hulló Zsófia. Mint hozzáfűzte, a szabadkai mentőszolgálat munkatársai egy újraélesztéssel kapcsolatos bemutatót is tartottak a rendezvényen.

Ládi Alexander szervezőtől azt is megtudtunk, hogy a hetijegyek az idén is nagyon gyorsan elkeltek. Örülnek annak, hogy ilyen sok volt a látogató, hiszen tavaly, a járványhelyzet miatt, nem tartották meg a fesztivált.

– Visszagondolva a kezdetekre, az első Róka Fest egynapos volt. A Sin Seekas zenekar lépett fel, és akkor körülbelül százan jöttek el. Észrevettük, hogy ebben a rendezvényben van lehetőség, és érdemes foglalkozni vele, és elkezdtük építeni az egészet. Mára háromnapos fesztivállá nőtte ki magát, amelyen mintegy nyolcszáz látogatót tudunk fogadni – emelte ki Ládi Alexander.

Ottjártunkkor még javában tartottak a családi programok. Béres Szinita szervező elmondta, hogy úgy alakították ki a délelőtti programokat, hogy a család minden tagja számára érdekesek legyenek.

– Több bázisból épült fel a családi programunk. A Róka szalonban csillámtetoválással készültünk. Ezt a fesztiválozók is kihasználhatták. Hajfonási technikákat mutattunk be, és készítettünk, s ezeket különféle fonalakkal díszítettük. Ezenkívül a gyermekek számára kialakítottuk a Róka koktélbárt, ahol bodzaszörpöt tudtak inni. Kézműves-foglalkozásokkal is készültünk, amelyekbe a fesztiválozók is bekapcsolódhattak, és barátságkarkötőt, gyertyatartót, valamint álomhálót készíthettek. A Róka kuckóban különféle mesés foglalkozásokkal, bábelőadásokkal vártuk a gyermekeket. A bázisok közül az egyik legérdekesebb a Róka labor volt, itt különféle kísérleteket mutattunk be – ismertette a délelőtti programokat Béres Szinita.

A Róka Fest a Iuventus Ventus Egyesület és szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér szervezésében valósul meg. A rendezvényt a tartományi művelődésügyi titkárság, az Etnolife Egyesület és az Audiosolutions támogatta.