2024. április 24., szerda

Muzslyai Lakodalom – tizenhatodszor

A lakodalmi szokások felelevenítése, megőrzése és továbbadása a célja a Muzslyai Lakodalom című rendezvénynek, melyet szombaton 16. alkalommal tartottak meg a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezésében.

A bánáti Muzslya utcáin egykor hétvégenként több lakodalmas menet is végigvonult. A lakodalmakat sátrakban tartották, azok felállításával és lebontásával két hétig is mulatoztak. Külön a menyasszonyos háznál, külön a vőlegényes háznál. A falu népe pedig kijött a házak elé, hogy megcsodálja a menyasszonyt, vőlegényt és a vigadozó násznépet. A Vajdaság-szerte, de Magyarországon is ismert Muzslyai Lakodalom ma már csak hagyományőrző rendezvény formájában látható.

– Azokban a „régi, szép időkben”, az 1900-as évek elejétől a második világháborúig, nagyszámú, 70-80 lakodalmat is tartottak egy évben. Aztán 1945-től a 70-es évekig már csökkent a lakodalmak száma. Elkezdődött az elvándorlás, és akkortól kezdve évente csak 42-43 lakodalom volt – mondta Palatinus Aranka néprajzkutató.

A rendezvény főzőversennyel, pálinka- és süteménybemutatóval, alkalmi művelődési műsorral kezdődött. Kiállításon mutatták be a régi lakodalmak emlékeit.

Az esemény azt a reményt kelti, hogy kezd visszaállni rendezvényeink folytonossága.

– Ez egy olyan rendezvény, amelynek – most már elmondhatjuk –, hogy nagy hagyománya van. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti közösségi – Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatja az ilyen típusú rendezvényeket. Őszintén remélem, hogy a jövőben, úgymond, gondtalanabb időszak vár ránk, és minél több ilyen és ehhez hasonló rendezvényen vehetünk részt – mondta az esemény megnyitóján Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár.

Muzslya település alig százharminc éves múltra tekint vissza. Észak-Bánság 18 falvából verbuvált, letelepedni szándékozó 420 család költözött erre a vidékre.

– Ezek a családok saját falvaikból hozták a lakodalmi szokásaikat is, a többi szokások mellett. És ezekből ötvöződött évtizedek folyamán az, amit mi muzslyai hagyományos lakodalomi szokásoknak nevezünk. Ez körülbelül a háború utáni, a második világháború utáni évekre alakult ki, és fenntartotta magát egészen a kilencvenes évek elejéig – hallottuk Bíró Istvántól, az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének alelnökétől.

A lakodalmas menet a községháza elől indult, majd a násznépet a helybeli templom udvarában megáldotta Kalapis Sztoján plébános. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában a hajnali órákig tartott a vigadalom.