2021. szeptember 27., hétfő

Dübörögtek a gépek, főtt a bableves

Több száz érdeklődőt vonzott Szenttamásra a hatodik traktoros találkozó és bográcsfőző verseny

A szenttamási traktorfesztivál szervezőbizottsága július 17-én immár hatodik alkalommal rendezte meg a Szenttamási Traktoros Találkozót. A rajcsúri városrészben, az egykori piactéren megtartott rendezényt mezőgazdasági kiállítás és traktoros vetélkedő, délután pedig bableves-főző verseny kísérte. A szervezők a látogatók és a gyerekek számára is terveztek meglepetéseket, sok-sok nyereménytárgy talált gazdára. Az ünnepélyes felvonulást ezúttal is a megnyitó előtt tartották, így déli 12 órától rendőri kísérettel mintegy 65 traktor dübörgött végig Szenttamás utcáin.

Kocsis Krisztián agronómus, a szervezőbizottság tagja elmondta, az eddigi rendezvényektől eltérően az idei sokkal gazdagabb, hiszen a kísérőrendezvények között tarka műsorok és kisebb mezőgazdasági kiállítás is szerepelt. Hozzátette, a tömegességhez valószínűleg a sok értékes nyeremény is hozzájárult, hiszen a tengerparti nyaralástól kezdve a különféle mezőgazdasági eszközökig és felszerelésig több ajándéktárgy és utalvány került kiosztásra.

Szabó Róbert, a szenttamási helyi közösség tanácsának tagja, az ügyességi játékok szervezője szerint az első két traktoros találkozó szerényre sikeredett, de folyamatosan újabb tartalmakkal bővítették, így az esemény ma már egy komoly mezőgazdasági rendezvénnyé nőtte ki magát, amire büszkék lehetnek a szenttamásiak.

A találkozón a kiállított traktorok és mezőgépek jelentős részét tartományi, köztársasági, valamint a Prosperitati Alapítvány támogatásaiból vásárolták meg. Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke elmondta, a legjobb termőföldek Óbecse és Temerin mellett Szenttamáson vannak, évtizedek óta itt érik el a legjobb hozamokat a gazdák, és ez meg is látszik a kísérőrendezvényként beiktatott kiállításon, amelyen rengeteg nagy gép és kapcsolható eszköz látható.

− A kiállított mezőgépek egy része a Prosperitati Alapítvány támogatásával került a termelőkhöz, de itt vannak a köztársasági és tartományi támogatásokból vásárolt gépek is. Mindez azt bizonyítja, hogy ennek a községnek hatalmas új, és egyre újuló gépparkja van. Ezek a találkozók arra engednek következtetni, hogy jelentős fejlődés tapasztalható a mezőgazdaságban. A vajdasági mezőgazdasági géppark lassan megújul, és nyilván ez azt mutatja, hogy az itteni mezőgazdaság még erősebb, még hatékonyabb tud lenni a következő időszakban – mondta Nagy Imre.

A fesztivál résztvevői és a vendégek számára a helyi Hagyományápolók Klubjának asszonyai három üst bablevest főztek, a rendezvény pedig az esti órákig jó hangulatban folytatódott.