2024. március 29., péntek

Do-in – a keleti eredetű öngyógyító technika

Kószó Ágnes foglalkozásvezetővel beszélgettünk

Júniusban Do-in foglalkozás indult a zentai Tara Jógastúdióban. A Do-in keleti eredetű, mintegy 4000 éves hagyománnyal bíró mozgásrendszer, amely az akupunktúrás pontok rendszerére épül, és amit végre mifelénk is kezdenek felfedezni.

Mint Kószó Ágnestől, a gyakorlatok vezetőjétől megtudtuk, úgy is tekinthetünk a do inre, mint aktív meditációra. A mozgásgyakorlatokkal felszabadított energiák harmóniáját a tudatosságunk vezetésével tesszük átélhetővé. Japán eredetű önmasszázstechnika, mely energiakeringésünk harmóniájának helyreállítására szolgál. A meridiánokon keresztül stimulálja a hozzájuk kapcsolódó szerveket, segít megteremteni a köztük lévő egyensúlyi állapotot, ami a betegségek megelőzését, illetve az azokból való kigyógyulást segíti, tehát öngyógyító módszernek is tekinthető. A gyakorlatokat bármely korosztály végezheti, és nem szükséges hozzá előképzettség. Rendszeres alkalmazásukkal fejlődik testtudatosságunk, elérhetjük általuk, hogy ellenállóak legyünk a stresszel, a frusztrációval, a betegségekkel szemben, és hogy könnyebben megoldjuk a problémáinkat, jól tudjunk koncentrálni és pihenni.

Mesélj a do-in technika eredetéről és lényegéről!

– A Do-in az életenergia áramlását segítő japán öngyógyító mozgásrendszer. A meridiánok, akupunktúrás pontok rendszerére épül, és a hagyományos kínai orvoslás által is alkalmazott öt elem tanára. Teljes mértékben keleti eredetű, 4000 éves technikáról van szó, amelyhez a mai tudomány is elért. Alapját a kínai tao-jin gyakorlatok adják, melyeknek ismertebb tanítója Mantak Chia. Ezek Japánba érve a shin-sen do technikákkal keveredtek, s így alakult ki a do in. Kushi Michio volt az elterjesztője, aki shiatsu-gyógyász és makrobiotikus tanácsadó volt, a jin-jang erők energetikájával dolgozott. És még Masunaga mestert említeném, aki a gyakorlatokban alkalmazott imagináció jelentőségére hívta fel a figyelmet. A képzeletünknek ugyanis gyorsabb útja van a lélekhez.

A do a tao megfelelője, ami eredetileg utat, ösvényt jelent, s magát a törvényt, amely mindenben érvényesül. Az in szótag a kiegyenlítésre törekvést jelképezi, mely a harmóniát segítő aktivitás nyomán jön létre. A belső harmónia útja, önmagunknak az egység, az univerzum törvényei szerinti kormányzása. Ez az életenergia testünkben való irányításával érhető el, amit kínaiul csínek, japánul kínek mondanak, ezzel a lényünket befolyásoló erővel, ami meghatároz bennünket. Az életenergiánkat mozgásba hozva beindítja az öngyógyító folyamatokat, nemcsak a testünkben, hanem érzelmi, lelki szinten is. Egy érzékeny befelé fordulás, a saját testünk rezdüléseire figyelő öngondoskodás.

Milyen jelentősége van még a mindennapi életben?

– Az egészség jelentős tétele életünk minőségének. Míg a keleti szemléletmód benne foglalja az ehhez való felelősséget kulturálisan, nyugati civilizációnkban kevésbé hangsúlyozzák, hogy tenni kell a jóllétünkért. A do innel, mivel a testünkkel lelki-szellemi egységben dolgozunk, tudatosíthatjuk a kibillentségeinket, azonosíthatjuk az érzelmi nyavalyáinknak az eredetét, mert azoknak a következményei jelennek meg a testi tünetekben, tehát az irány a szubtilistől az egyre anyagibb felé, de az öt elem egyensúlyában visszakövethető, melyik energiaminőségek nincsenek egyensúlyban, s ennek ismeretében már például a táplálkozással is tudunk segíteni magunkon. A do innel támogatjuk az immunrendszerünket, a test hőháztartásának egyensúlyát, összehangolhatjuk a három, testüregben működő szervet. Rendszeres gyakorlás mellett fejlődik testtudatosságunk, elérhetjük általa, hogy a betegségekkel, stresszel, frusztrációval szemben ellenállóak legyünk, problémáinkat könnyebben megoldjuk, jól tudjunk koncentrálni és pihenni.

Egy másik lényeges eleme, hogy a gyakorlás igényli a jelenlétünket. Mivel teljesen el vagyunk mélyülve a gyakorlatban, segít az áramlásba kerülni, a Csíkszentmihályi által flownak nevezett állapotba. Abban az átélésben, ahogy a gyakorlatokban vagyunk, megteremtődik az egységélmény, az önmagunk részei között lévő elválaszthatatlanság, és spirituális szempontból a mindenséggel való egység élménye. Hiszen a személyes legbelsőbb otthonommal jó kapcsolatot ápolva tudok a lelkemhez is jól kapcsolódni.

Mivel az energia követi a légzést, a mozgást és a gondolatot is, ezek összességében jó lehetőséget adnak a mindennapjainkban annak irányítását gyakorolni. Ez a technika egyszerű módszerekkel valósítja ezt meg. Úgy is tekinthetjük a do int, mint aktív meditációt, melyben mozgásgyakorlatokon keresztül harmonizáljuk és felszabadítjuk a testünkben áramló életenergiát, és ezt a harmóniát tudatosságunk vezetésével, a bennünk lévő egység megteremtésével átélhetővé is tesszük.

Te hogyan kerültél vele kapcsolatba először, és később hogyan jutottál el odáig, hogy oktató légy?

– Ez még a Covid-időszakot megelőző történet. Szabadkán egyszer Vatascsin Balázs Emese tartott egy négy alkalomból álló tréninget. Akkor ő nagyon beleásta magát a kínai asztrológiába, s én is kezdtem elmerülni ezekben a tanokban. A do in remek lehetőségnek bizonyult, hogy a sok kavargó elméleti tudásból visszaszálljak a földre, és gyakorlati megalapozottságot építsek. Közben az asztrológia révén elég konkrét belátásokban volt részem önmagammal, a személyiségemmel kapcsolatban. Tudatosan kezdtem mélyíteni a kapcsolatomat e hatékony mozgásformával, mivel a mozgás lételemem. És valójában a kapcsolódás is az, így már nem volt nehéz elköteleződni, hogy másoknak is átadjam ezt a remek lehetőséget, ami önmagunk mélyebb, magasabb szintű megismeréséhez is elvezet. Nagy erőkkel vetettem bele magam a Shiatsu Központban zajló tanfolyamba, ahol önálló kurzusként oktatják a do int a shiatsu mellett, mivel megállja a helyét a terápiától külön alkalmazva is. Volt szerencsém Madocsai Esztertől is személyesen tanulni, aki a magyarországi meghonosítója ennek az egészséget támogató módszernek a Nemzetközi Shiatsu Iskola megalapítása révén. Aztán a Covid idején sok online csatlakozásom volt, egy légzéstechnikákat bemutató gyakorlássorozatban Kovács Endre erősített meg a mozgásnak a lélekzettel összekapcsolt, igen hasznos mivoltában. Valamint online is do ineztem a karantén alatt, sok tapasztalatot szerezve Kiss Marianntól a rendszeres gyakorlás áldásos hatásairól. Valójában úgy tekintem, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolában szerzett ismereteim jól megágyaztak a do innek, és lendülettel tudott megérni bennem. Ugyanígy a pedagógus múltamnak is sokat köszönhetek, hogy vegyem a bátorságot, és különféle emberek csoportjának instruálására adjam a fejem.

Zentán indítottál képzést. Kiknek ajánlod elsősorban?

– Elsősorban azoknak ajánlom, akiknek igényük van a testi-lelki-szellemi harmóniára. Aki stresszes életmódot folytat, alvászavarokkal küzd, sokszor gyötri fejfájás, fáradság, vagy csak rossz a hangulata, és szeretne ezen változtatni, érdemes kipróbálnia a do int, mert mindezeken a helyzeteken képes segíteni. Ezenkívül a mozgásszervi gondokkal küszködőket is támogathatja, rugalmasan tart és feltölt. Mivel ez egy szelíd öngyógyító mozgás, a gyakorlását jó szívvel javasolom azoknak, akiknek a jóga egyéb irányzatai túl nagy kihívást jelentenek. Bármely testgyakorlást választjuk is magunknak, fontos, hogy ne legyen megerőltető, mert elvész a jótékony hatása. Valójában a sportoknak is az örömszerzés volna a lényegük, ha nem tékozolnánk teljesítményelvárásokra.

A gyakorlatokat minden korosztály végezheti, az ifjabbaknak főleg az önismeret és az öngondoskodás szokásának megalapozása érdekében ajánlom, az idősebbeknek pedig az egészségük támogatására, testtudatosságuk fejlesztése, megtartása céljából, és a testi-lelki egyensúly megőrzésére. Ezzel az ötalkalmas programmal, amit most hirdettem meg, ebben a nyári különmódú időbeosztásban, főleg a kipróbálás lehetősége, tapasztalatszerzés és tanulságok begyűjtése a célom. Az érdeklődők függvényében ősztől rendszeresíteném a do in találkozókat a Tara Jógaközpontban.

Hogyan tudnak nálad jelentkezni az érdeklődők?

– Létrehoztam egy csoportot a közös gyakorlással kapcsolatos informálódás céljából: https://www.facebook.com/groups/3042526232641841 DO-IN Zenta a neve, érdemes ide csatlakozni az érdeklődőknek. De keressenek bátran telefonon is: 0691984156.