2024. április 25., csütörtök

Hazugságözönt észlel a kubai államfő

Bírálta a legutóbbi kormányellenes tüntetésekről és zavargásokról terjesztett híreket szombaton Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki a „forradalmi eszmék megerősítésének” szentelt havannai nagygyűlésen beszélt több tízezer híve előtt. (A július 11-ei országos demonstrációkon egy ember meghalt, sok megsebesült, és mintegy ötezer résztvevő őrizetbe került. Napokkal később Díaz-Canel elismerte: a kabinet hibái is kiválthatták a tüntetéseket. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő elnök a politika felelősségéről beszélt.)

„Amit a világ most Kubáról lát, az hazugság”, hiszen az országban „nem olyan kormány van hatalmon, amely elnyomná a népet” – jelentette ki, majd elítélte a közösségi portálokon terjesztett, erőszakoskodásra, gyűlöletre és vandalizmusra buzdító „hamis képeket”. Hozzáfűzte: egyetlen hazugságot sem tettek közzé valakik véletlenül vagy tévedésből, mivel mindez egy nem hagyományos háború forgatókönyve alapján történik. Az elnök az Egyesült Államokat vádolta meg a július 11-ei tüntetések megszervezésével.

A hétvégén a havannaihoz hasonló, rezsimpárti nagygyűléseket tartottak az ország más városaiban is. A fővárosi rendezvényen részt vett a 90 éves exelnök, Raúl Castro is. Így már a helyszínen értesülhetett arról, hogy még a kezdés előtt egy férfi a kormányellenes tiltakozások himnuszává vált zeneszámot kezdte énekelni. A rendőrök azonban őrizetbe vették.

Egy nappal korábban más jellegű incidens történt. A kubai külügyminisztérium honlapját hekkertámadás érte. A tárca szerint az akció az ország elleni kommunikációs és kíberháború részét képezi, s veszélybe sodorta az intézmény szervereit. „Az IP-címek, amelyekről a kíbertámadás indult, az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz, Franciaországhoz és Törökországhoz köthetők, bár lehet, hogy (a hekkerek) más országbeliek” – áll a minisztérium Twitter-üzenetében.