2024. április 23., kedd

A magyar osztályokban 1260 diák

Befejeződött a középiskolai iratkozás – Vicsek Annamária: Kedden a kis létszámú középiskolai osztályok sorsa is eldől

A nyolcadik osztályt végzett diákok döntő többsége a középiskolai iratkozásnak már az első körében megtalálta a helyét, azaz mely szakon fog továbbtanulni. A középiskolai beiratkozásokat követően mindig izgatottan várják a diákok, szülők és tanárok egyaránt, hogy sikerült-e minden kínált szakot megtölteni, és szeptembertől minden tervezett osztály beindulhat-e. Vicsek Annamáriával, az oktatási minisztérium államtitkárával a vajdasági magyar középiskolákba beírt diákok létszámáról, az egyes szakok népszerűségéről és az elkövetkező napok feladatairól beszélgettünk.

Vicsek Annamária rámutatott, hogy június folyamán 1485 nyolcadik osztályos tanuló fejezte be általános iskolai tanulmányait. Őket a záróvizsga, és az arra kapott pontok, valamint az általános iskolai eredmények alapján sorolták be a választott középiskolai szakokra. A besorolást egy automatizált számítógépes program végzi, a prioritási sorrendben választott szakokat tartalmazó, úgynevezett kívánságlista figyelembe vételével.

– A vajdasági középiskolákban 2062 középiskolai férőhelyet irányoztunk elő a magyar tannyelvű szakokon, ami 577 hellyel több a szükségesnél – emelte ki, majd rámutatott, hogy a felkínált szakok meghatározásánál a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT-nek) és a Tartományi Oktatási Titkárságnak is fontos szerepe volt a minisztériummal folytatott tárgyalások során.

– Az első körben 1254 tanuló iratkozott be a magyar osztályokba. Akkor maradt még 231 tanuló, aki ezt nem tette meg, a szabadon maradt helyek száma pedig 808 volt. A második körben további 6 gyerek választott még valamelyik magyar osztály közül – magyarázta Vicsek Annamária.

Mind a hatan Újvidéken folytatják tanulmányaikat: ketten az Egészségügyi Középiskolába, hárman a Mihailo Pupin Villamossági Szakközépiskolába az elektrotechnikai szakra iratkoztak be, egy tanuló pedig a Bogdan Šuput Iskolában fogja erősíteni a már beírt és jóváhagyott nyolcfős osztályt.

– Ez végül azt jelenti, hogy 1260 magyar tanuló iratkozott be vajdasági középiskolába magyar nyelven. Ezekből a számadatokból azt is láthatjuk, hogy 225 magyar diák, aki júniusban végezte Vajdaságban a nyolcadik osztályt, ezt követően részben szerb tannyelvű osztályba iratkozhatott, ugyanis minden tanévben látunk erre is példát, ha valaki olyan szakot választ, ami nem nyílt magyarul, ám erről jelen pillanatban nincs pontos számadatunk. Valamint az is valószínűsíthető, hogy ezek a tanulók, akik nem a vajdasági magyar középiskolák egyikét választották, Magyarországra mentek tovább tanulni. Biztos voltak olyanok is, akik nem is szeretnék a középfokú oktatást folytatni, hiszen a középiskolai oktatás nem kötelező, de erről sincs pontos adatunk – mutatott rá.

Elmondta, a beiratkozásokat követően a minisztérium munkatársai a beiratkozási létszámoktól függően vették fel a kapcsolatot azokkal az iskolákkal, ahol nincs elegendő számú tanuló. Az iskolák keddig kérhetik az osztály megmaradásának jóváhagyását.

– A középiskolai segédminiszterrel való tárgyaláskor érezhető volt a proaktív és támogató hozzáállás, és az elkövetkező napokban fontos feladatom lesz államtitkárként ezen szakok megtartásának a kiharcolása, miután a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási Titkárság is megadja azok támogatását – nyomatékosította az államtitkár.

Elmondta, az idei végzősök körében is az egészségügyi középiskolák voltak népszerűek, így most is betelt a teljes 30-as létszám a Zentai Egészségügyi Középiskola általános ápoló szakán, emellett 26 gyógyszerészeti technikus is lesz ebben az iskolában, de Nagybecskereken és Szabadkán is sokan választották az általános ápoló szakot, ezek az osztályok 25, illetve 30 diákkal teltek meg.

– A korábbi évekhez hasonlóan a gimnáziumi osztályok között is van olyan, ahol betelt a létszám, így a Zentai Gimnáziumnak 27, Szabadkán a Svetozar Marković Gimnázium természettudományi-matematikai tagozatának 27, a társadalmi-nyelvinek 20, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium angol tehetséggondozó szakának pedig 34 tanulója lesz. A szórványban azonban ismét létszámgondokkal küzd a nagybecskereki és a zombori gimnázium, ahova 5-5 tanuló iratkozott be, és ezeknek az osztályoknak a hivatalos jóváhagyása a jövő héten történhet meg – mondta.

Hozzátette, a fiúk esetében a műszaki-elektronikai, illetve számítógépes szakirányok a kedveltek, így az adai Műszaki Iskola számítógép-vezérlési gépésztechnikus szakára 30, a számítógépes villamossági technikusra 28 diák iratkozott, az Ivan Sarić Műszaki Iskolának pedig mind az 5 négyéves szakja megtelt 30 fővel, és a hároméves szakon is 23 tanuló lesz.

– A pénzügy is népszerűnek bizonyult, ugyanis a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola 30, és az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola is 30 fős osztályokkal bővült – mondta.

Rámutatott, a mezőgazdasági szakok az idén a két véglet között alakultak. Amíg a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon állategészségügyi szakára 30 tanuló járhat, a Futaki Mezőgazdasági Középiskolában egyelőre csak 5 beírt diák van, így ennek az osztálynak a megmaradása is jóváhagyásra vár.

– Hasonlóképpen nyitott még néhány szaknak a kérdése azon iskolák esetében, ahol az egyik szak kevésbé népszerű, ezért a diákokat átirányítják a másik, hasonló szakra, így ezeknek a tanulóknak a számára a választott iskolában hasonló szakterületen továbbra is fennáll a magyar középiskolai oktatás lehetősége. Erre láttunk példát Adán a Műszaki Iskolában, ahol a 12 fős fémmegmunkálógép-kezelő osztályt fogja erősíteni a másik, eredetileg az elsődleges (általános) építési munkák operatőre szakra beírt 4 tanuló. Hasonlóképpen a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Középiskola 4 cukrászát a 11 szakács szakos mellé irányítják majd át – tudtuk meg az államtitkártól.

– A 7-es létszám vízválasztónak bizonyult, és ahol hétfős osztályok vannak, ott az iskolák fontos feladata írásban kérelmezni a jóváhagyást, amit a MNT javaslatával én is államtitkárként meg fogok erősíteni a minisztériumban, így ezeknek az osztályoknak a jóváhagyásában is bizakodunk Nagybecskereken a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola szakács szakán, Szabadkán a Vegyészeti-Technológiai Iskolában a borászati szakon, de szintúgy az óbecsei Műszaki Iskolában, valamint a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában is.

Vannak szakok, amelyek megmaradása nagyobb fejtörést okoz, hiszen Csókán a Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola pék-hentes hároméves szakára sajnos csak két tanuló, és Zomborban a Közgazdasági Középiskola hároméves szakács szakára csak egy tanuló iratkozott be, ezért mint mondta, a számukra más lehetőséget kell majd keresni.

Összevonásra lehet számítani azoknak az osztályoknak az esetében, ahova csak 2 tanuló iratkozott, de a hasonló profilú osztállyal meglesz az elegendő létszám az induláshoz: Szabadkán ilyen a Bosa Milićević 2 pincérrel és 11 szakáccsal, a Politechnikum 2 falfelület-dekoratőrrel és 6 csempézővel, illetve Temerinben a Lukijan Mušicki Iskolában 2 vezetékszerelőnek felkínálják az átjelentkezést a 6 autószerelő osztályába, így 8 tanulóval ez az osztály is megmaradhat.

– Az elkövetkező egy-két napban nagyon fontos, hogy a beiratkozott gyerekek mindezekben az osztályokban megmaradjanak, hiszen az iskolák ezen létszámok alapján írják most a jóváhagyási kérelmüket a minisztériumnak, az MNT ezekre adja a megerősítő javaslatot, a Tartományi Oktatási Titkárság az előzetes jóváhagyást, és ezen létszámok ismeretében fogok én is államtitkárként kiállni a minisztériumban az osztályok megmaradásáért, amihez a szülőknek a megértő támogatását és türelmét köszönjük – mondta Vicsek Annamária.