2024. április 25., csütörtök

Árnyalatnyit javultak a magyar diákok vizsgaeredményei

Árnyalatnyi javulást hozott a romániai iskolákban magyar nyelven tanuló diákok román vizsgaeredményeiben az, hogy ők már a kisebbségek számára kidolgozott speciális tanterv szerint tanulták az ország hivatalos nyelvét – jelentette ki a román oktatási minisztérium illetékes államtitkára. Kallós Zoltán azt követően nyilatkozott, hogy a hét végén Csíkszeredában (Miercurea Ciuc) az erdélyi magyar oktatók Bolyai Nyári Akadémiáján megvitatták a román nyelv tanításával kapcsolatos nehézségeket. Felidézte: az idén végezte a nyolcadik osztályt az első generáció, amely már nem a román anyanyelvű diákok számára kidolgozott tanterv szerint tanulta a román nyelvet. Országosan a tanulók 83,9 százaléka szerzett olyan osztályzatot román nyelvből és irodalomból, amellyel átment a vizsgán, ez a magyar iskolákba járó diákok csupán 55,85 százalékának sikerült. Kallós elmondta: a diákokat nem lehet hibáztatni ezért, hiszen a magyar nyelv és irodalom képességvizsgán a 95,83 százalékuk szerezte meg az átmenő osztályzatot. Megjegyezte: ha nem számítjuk a tavalyi vizsgaeredményeket, amelyek a koronavírus-járvány miatt sajátos körülmények között születtek, a magyar tanulók átjutási aránya a román nyelv és irodalom vizsgán 2-4 százalékkal javult a 2019-es vagy a 2018-as arányhoz képest. 

Az államtitkár szerint azért nem látványos a javulás, mert a speciális tanterv alkalmazása nem volt megfelelő. A tanárok nem kapták meg a szükséges felkészítést a kisebbségieknek szánt román nyelv és irodalom tanterv bevezetéséhez, és sokan régi szabályzat szerint tanítottak. Kallós ezért szükségesnek tartja olyan képzések szervezését, amelyek a magyar iskolákban tanító román tanárokat készítik fel a speciális tanterv szerinti oktatásra.

Az érettségi vizsgán továbbra is azonosak a követelmények román nyelvből a román és a magyar anyanyelvű diákok számára, mindaddig, amíg a jelenleg nyolcadik osztályt végzett korosztály eljut a 9–12. osztályos ciklus végéig.