2024. április 23., kedd

Gyásznap Belgiumban az árvizek miatt

Már majdnem kétszázan meghaltak a Nyugat-Európát sújtó természeti katasztrófában

Folyamatosan emelkedik a történelmi léptékű nyugat-európai árvizek halálos áldozatainak száma, amely már így is megközelíti a kétszázat. Ráadásul sok embert még mindig nem találnak. Németország nyugati részén több település víz alá került, s részben megsemmisült. Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában tízezreket telepítettek ki az esőzések és özönvízszerű áradások miatt.

Olykor heves viharok kíséretében rekordmennyiségű eső hullott az utóbbi napokban több nyugat-európai országban, amelyekben emiatt megáradtak a folyók, de néhol gátszakadás is történt. Az ítéletidőért a Bernd ciklon a felelős, amely sokfelé napokig tartó záporokat, zivatarokat, felhőszakadásokat hozott. A hétvégén sem javult sokat a helyzet, sőt néhol még romlott is.

A kiadós esőzések után folyók és patakok léptek ki a medrükből. A víz hatalmas területeket árasztott el, lakóházakat és egyéb épületeket rombolt le, illetve tett életveszélyessé. Emellett közlekedési fennakadásokat és áramszüneteket okozott, továbbá utcákat, (vas)utakat mosott alá, öntött el, illetve tett járhatatlanná egyéb módon. Néhol hidak szakadtak le, másutt a teljes infrastruktúra is megsemmisült. A vihar sok helyen „kikapcsolta” a telefont és az internetet.

A rettenetes vízmennyiség óriási pusztítást okozott Németországban (főleg a nyugati felében), Belgiumban (elsősorban a keleti országrészben), Hollandiában és Luxemburgban, de Svájcban és Ausztriában is súlyos helyzetet teremtett. Ezekben az országokban összesen már majdnem kétszázan haltak meg; a sérültek száma jócskán meghaladja a kétezret.

A legtöbben Németországban vesztették életüket, ahol a múlt héten kezdődtek meg az özönvízszerű esőzések és áradások. Tegnapig megközelítőleg 160-an vesztették életüket a vihar dúlta országban, ahol több embert még eltűntként keresnek.

A legnagyobb csapássorozat Észak-Rajna-Vesztfáliát és Rajna-vidék-Pfalzot érte. A két nyugati német tartományban óriási pusztítással jártak az esőzések és az árvizek. Egész települések kerültek víz alá, illetve szenvedtek súlyos károkat. A helyi vezetők szerint történelmi léptékű a katasztrófa.
Rajna-vidék-Pfalzban legkevesebb 110 ember vesztette életét a természeti csapásban, Észak-Rajna-Vesztfáliából pedig 45 halálos áldozatot jelentettek tegnapig. A hatóságok azt állítják, hogy tovább emelkedhet a halottak száma.

Angela Merkel kancellár tegnap felkereste Rajna-vidék-Pfalz tartomány több települését. A terepen gyors pénzügyi segítséget ígért a bajba jutottaknak, s közölte: nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét. Frank-Walter Steinmeier államfő előzőleg Észak-Rajna-Vesztfáliába látogatott, ahol az áldozatokkal való szolidaritásra és adományozásra szólította fel honfitársait.

Belgiumban is súlyos az árvízhelyzet: tegnapig már 27-en meghaltak, több mint százan eltűntek, házak dőltek össze vagy váltak lakhatatlanná, tízezrek maradtak áram nélkül. A víz néhol közlekedési káoszt okozott, másutt járműveket és egyéb tárgyakat sodort el.

A katasztrófa okozta halálesetek miatt a belga kormányfő holnapra országos gyásznapot hirdetett. Alexander De Croo arról is beszámolt, hogy a jelenlegi az ország történelmének legsúlyosabb árvize, amely százhúsz települést érintett.

Hollandiában átszakadt egy csatorna gátja, s emiatt százaknak kellett elhagyniuk otthonukat a közelben. A Maas folyó emelkedő vízszintje miatt további településeket ürítettek ki. A kormány katasztrófahelyzetet hirdetett.

Luxemburgban is ezt tették, és a legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelték el. A csapadék mennyisége rekordot ért el az országban. (Szerkesztőségi összefoglaló)

Heves záporok és zivatarok csaptak le a hétvégén Fehéroroszországra. Egy lányt villámcsapás ölt meg a minszki körzetben, három társát súlyos állapotban szállították kórházba. Minszket felhőszakadás árasztotta el, Hrodnában pedig egyhavi mennyiségű csapadék hullott.