2024. március 29., péntek

Segítségnyújtás az életminőség javítása érdekében

Az idegrendszeri szűrések és csoportfoglalkozások ezentúl a Szekeres László Alapítvány keretében valósulnak meg, ősztől Szabadkán is

A Pető-módszer világszerte ismert, még évekkel ezelőtt elnyerte a Hungaricum Klub minősítésében az első szellemi hungaricum címet is. Vajdaságban 2014 végén kezdték meg az idegrendszeri szűréseket. Az ezt követő évben Zentán, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központban került sor az első csoportfoglalkozásra, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai vezetésével. Az ingyenesen elvégezhető idegrendszeri szűrések és a csoportfoglalkozások ezentúl a Szekeres László Alapítvány keretében valósulnak meg, ősztől Szabadkán is, de a tervek között szerepel könnyen elérhetővé tenni minden érdeklődő számára Vajdaságban. Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pető András Kar szeptemberben induló konduktorsegítő továbbképzésére augusztus 29-éig lehet jelentkezni, ugyanakkor várják azok jelentkezését is, akik a szűréseken és az ezt követő csoportfoglalkozásokon vennének részt. Somogyi Tündétől azt is megtudhattuk, hogy egy összetett programról van szó, amelynek úgymond több mérföldköve van és még újabbak lettek tervbe véve.

– Az első mérföldkő persze az volt, amikor az egész megkezdődött, mivel ilyen szűrések Vajdaságban korábban nem voltak. Ezek a szűrések féléves kortól idős korig bármikor elvégezhetőek, ugyanígy a képességfejlesztés is. Dr. Pető András orvos-gyógypedagógus módszere a konduktív pedagógiai módszer alkalmazásán alapszik, és a páciensek életminőségének javulását eredményezi. Ez a módszer nagymértékben segít a Parkinson-kórban, a szklerózis multiplexben szenvedőknek, a koponyasérülés és agyvérzés után levőknek, valamint a születésnél fellépett oxigénhiány következtében kialakult állapotú gyermekeken. A szűréseken a szakember felméri a jelentkezők állapotát, utána 4–6 fős csoportokat alakítanak ki, és megindul a háromhetes kurzus.

A következő mérföldkövet az jelentette, amikor a Szekeres László Alapítvány 2017-ben valamelyest átalakult, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központra és az általános részre oszlott. A VM4K keretében kerültek megszervezésre a magyarországi egyetemek székhelyen kívüli képzései. Ezt követően, 2019-ben a Semmelweis Egyetem Pető András Karával kötöttünk együttműködési megállapodást, az alapítvány és az egyetem székhelyen kívüli konduktorsegítő képzései kapcsán. Kétéves képzésről van szó, amelyre azok jelentkezhetnek, akik pedagógiai képzettséggel rendelkeznek. Az első évfolyam ebben az évben már meg is kapta a diplomáját, amit egyébként Budapesten vehettek át a központi díjátadó ünnepségen. Továbbá egy évfolyam a képzés közepénél tart, szeptemberben pedig újra megindítjuk ezt a képzést. Erre augusztus végéig lehet jelentkezni. A járványhelyzettől függetlenül meg lesz tartva, az intézkedésekhez igazítva, de reméljük a legjobbakat és a személyes találkozást.

Az újabb mérföldkövet az jelenti majd, amikor szeptember elsején megnyitja kapuit a Vackor szabadkai magyar óvoda. Ez egy gyakorló óvoda is lesz, ahol a konduktorsegítő képzős hallgatók gyakorlati tudásra tehetnek szert. Az óvodai intézmény keretében lehetőség nyílik megszervezni az idegrendszeri szűréseket és az azt követő csoportfoglalkozásokat is. Ez egy jó helyszín lesz erre, így ezek Zenta mellett Szabadkán is megszervezésre kerülhetnek – fejtette ki Somogyi

Tünde, aki arra is kitért, hogy a szűréseket hosszú idő után most hétvégén újra elindították.

– Pénteken volt az első időpont Zentán és Topolyán, szombaton pedig Szabadkán. Ide azok jöttek, akik korábban jelentkeztek, már igényelték a szűrést, tehát rákerültek egy listára, ezt követően pedig majd a csoportfoglalkozásokon vehetnek részt. Megjegyezném, hogy sokáig ugyan nem voltak szűrések, de csoportfoglalkozások voltak, átkerültek online térbe, ilyen módon sajátíthatta el a páciens azokat a mozdulatokat, amik segítséget nyújthatnak a számára.

A csoportfoglalkozások és a szűrések tehát ősztől megindulnak Szabadkán is, a magyar óvodában. A célunk megszólítani mindazokat, akiknek ez a módszer segítséget nyújthat az életminőségük javításában. A jelentkezéseket Vajdaság egész területéről várjuk a 024/554-450-es telefonszámon. Szűrésekre ugyan eddig is több településen került sor, de most arra törekszünk, hogy gyakrabban és több helyen legyenek, egész Vajdaság területén. Majd meglátjuk, mely településekről jelentkeznek leginkább és megpróbáljuk azokhoz minél közelebb megszervezni a őket, hogy ne kelljen sokat utazniuk az érintetteknek. Hangsúlyoznám, hogy Zentán továbbra is lesznek csoportfoglalkozások. Amire törekszünk, az a bővítés, azt szorgalmazzuk, hogy a jövőben több településen is lehetőség nyíljon a csoportfoglalkozásokra és ne csak a szűrésekre. Háromhetes kurzusról van szó, de megbeszélés alapján akár egyéni fejlesztés is szóba jöhet. Ez számunkra egy összetett program, amit hosszú távra tervezünk, megpróbálunk mindenkit felkutatni, akinek segíteni tudnánk. Magyarországon elérhető ez a lehetőség és igyekszünk itt nálunk is biztosítani. A szűrés és a csoportfoglalkozás is teljesen ingyenes, a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg, ezentúl a Szekeres László Alapítvány keretei közt. Várjuk tehát az érintettek, vagy a családtagjaik telefonhívásait – mondta Somogyi Tünde.