2024. március 28., csütörtök

Novemberig tartanak a belváros felújítási munkálatai

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap megtekintette a központban zajló munkálatokat, amelyeknek első fázisa a Színház tér és az Uspenska templom közötti részt, valamint az Apolo bevásárlóközpont és a Szerb Nemzeti Színház közötti átjárót érinti.
Az újvidéki önkormányzat az idén 378 millió dinárt költött a város központjának a felújítására, a munkálatokat márciusban kezdték meg, és a tervek szerint november 25-éig befejezik.

– Mindennap, amikor a munkahelyemre érkezem, látom, hogy a központ felújítási munkálatai kiváló ütemben haladnak, jól megszervezték. A központ rekonstrukcióját november végéig befejezik, és ez lesz a város talán legszebb része. Többé senkinek sem jelent majd gondot a Színház téren a közlekedés, igazi élvezet lesz erre végigsétálni, minden újvidéki büszke lehet majd a központra. Folytatjuk a beruházásokat, egy gazdagabb, fejlettebb, erősebb várost szeretnénk mindannyiunk számára – mondta a polgármester. Hozzátette: A Szerb Nemzeti Színház épülete homlokzatának és a díszmegvilágításának a felújítását a tartományi kormány finanszírozza, az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet pedig az Uspenska templom körüli terület rendezésével lett megbízva.

A jelenleg folyó munkálatok keretében az Uspenska templomtól a Szerb Nemzeti Színházig gránit lapokat raknak le a munkások, az előzőleg elhelyezett padkeretekre most helyezik el a teakfa borítást. A napokban fejezték be a Szerb Nemzeti Színház előtti autóbusz-megállóhely lebetonozását, és az interaktív információs panel elhelyezését, amelyen a polgárok tájékoztatást kapnak majd pl. arról, hogy mikor érkezik a következő busz. A Szerb Nemzeti Színház előtti téren egy szökőkút kialakításán dolgoznak, köré 25 fát és 708 bokrot ültetnek a következő időszakban.
Az új Színház tér egyik jellegzetességének szánták a Emlékezetek szalagját, amely a múlt század ’70-es éveig itt húzódó kis Zsidó utcának állít majd emléket.
A központ felújítási projektje hátramaradt részének a műszaki dokumentációját most készítik, az őszig befejezendő munkálatok költségei 22,4 millió dinárra rúgnak.

A Szerb Nemzeti Színház környékén már hosszú hónapok óta nagyon nehézkes a közlekedés, mert folynak a központ felújítási munkálatai, amelyek a tervek szerint november végén befejeződnek

A Szerb Nemzeti Színház környékén már hosszú hónapok óta nagyon nehézkes a közlekedés, mert folynak a központ felújítási munkálatai, amelyek a tervek szerint november végén befejeződnek