2024. április 20., szombat

Korszakváltás a topolyai mezőgazdasági iskolában

Új igazgató a tanintézmény élén – Fokozott érdeklődés a diákotthon iránt

A közelmúltban megváltozott a község legnépesebb középfokú tanintézményének a megnevezése, és új vezetője van, dr. Horváth Zsolt látja el a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon igazgatói feladatait.
– Szívügyem iskolánk sorsa, hiszen topolyaiként magam is koptattam a tanintézmény padjait, majd az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara biológia szakán szereztem alapfokon és mesterfokon oklevelet, illetve az ökológiatudományok doktora címet. Foglalkoztam kutatással is, de úgy alakult, hogy már a 90-es évek eleje óta megtaláltam magam a tanügyben. Az első lépéseket tanárként ebben az iskolában tettem, majd Zentagunarason, Szabadkán is tanítottam, hivatalosan 1999 óta vagyok alkalmazásban itt mint a biológia tudományágaihoz köthető szaktantárgyak oktatója – mutatkozott be dr. Horváth Zsolt, aki elmondta azt is, hogy tisztségének az első napján zajlott a középiskolai iratkozás.

Nagy Ágota és dr. Horváth Zsolt

Nagy Ágota és dr. Horváth Zsolt

– A szeptemberben induló első osztályosok iratkozásával elégedettek vagyunk. Valamennyi tervezett 30-as létszámú tagozatunkat meg tudjuk majd nyitni. A mezőgazdasági technikusi szak szerb és magyar tagozatán maradtak még szabad helyek, szám szerint 11, illetve 8. A szerb nyelven induló állategészségügyi technikusi tagozaton 14 szabad hely maradt, a magyar nyelvű szakon megtelt a létszám. Az élelmiszeripari technikus szak az idén csak magyar nyelven nyílt, és 16 szabad hely maradt. A hároméves szakokon a magyar tannyelven induló mezőgépszerelő szakon még 5, a hentes szakon 2, a szerb tannyelven induló mezőgépszerelői szakon 10, az élelmiszeripari operátori szakon pedig 10 diák tanulhat. A meghirdetett 174 szabad helyre mind ez idáig 120 tanuló iratkozott be.
Dr. Horváth Zsolt elmondta azt is, hogy tartalmas iskolaéven van túl a tanintézmény: igyekeztek Tóth Tibor korábbi igazgató kezdeményezésére valamennyi rájuk vonatkozó pályázati lehetőséget megragadni, és ezen az úton szeretnének tovább is haladni a tantestület bevonásával.

– A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának segítségével sikerült a tangazdaság tantermeibe egy korszerű biomasszakazánt szerelni. Részt vettünk egy EU za tebe elnevezéssel meghirdetett, az Európai Unió és az oktatási minisztérium támogatásával lebonyolított pályázaton is, amivel korszerűsíteni tudtuk iskolánk laboratóriumi felszereléseit – mondta el az igazgató, majd Nagy Ágota pedagógus hozzátette, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásainak köszönhetően igyekeznek a tangazdaság vadasparkját fejleszteni, és vonzóbbá tenni a látogatók számára.

– A tangazdaság vadasparkja iránt folyamatos a nagyközönség érdeklődése. Jól láthatóan és szakszerűen szeretnénk feltüntetni az ott élő állatok megnevezését és az egyéb látványosságokat. Bővíteni és szépíteni szeretnénk a vadasparkot, reméljük, hogy végre is tudjuk hajtani az elképzeléseinket. A nemzetközi Erasmus Program középiskolákra vonatkozó folyamatába is szeretnénk belecsöppenni, egy nagyobb csoport diáknak és kísérő tanárnak lesz lehetősége görögországi szakmai kirándulásra menni. Egy másik cserediákprogramban is részt veszünk, hamarosan Thaiföld fővárosából, Bangkokból várunk egy diáklányt, akinek az állategészségügyi technikusi szak szerb tannyelven zajló 3. osztályában lesz lehetősége tanulni egy éven keresztül – ismertette Nagy Ágota.
Dr. Horváth Zsolt elmondta, hogy az elsőbe jelentkezők közül szép számban mutatkozott érdeklődés a diákotthoni elhelyezés iránt.

A diákotthon várja az érdeklődőket

A diákotthon várja az érdeklődőket

– A 102 férőhelyes diákotthonunk európai színvonalú, teakonyhával, fürdőszobával ellátott kétágyas szobákkal várja a tanulóifjúságot, valamennyi topolyai középiskola diákját, aki nehezen vagy egyáltalán nem tudja megoldani az iskolába történő napi szintű ingázást. Július 24-éig van meghirdetve az első iratkozási kör, a fennmaradt helyekre pedig augusztus 24-étől 27-éig adhatják át a dokumentumaikat a tanulók – hallhattuk az igazgatótól, aki elmondta azt is, hogy a tanintézménybe több utazó diák jár a község egész területéről, valamint Szabadka, Temerin, Szenttamás községből is, mint aki topolyai lakhellyel rendelkezik. Az ide vonatkozó szabályokkal összhangban külön elbírálásban részesülnek azok a diákok, akik úgynevezett érzékenyebb társadalmi közegből származnak. Valamennyi jelentkezési feltételt és űrlapot az érdeklődők megtalálják a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon honlapján.