2024. április 25., csütörtök

Kézműveskedés és sport

Nyári napközi tábor a palicsi iskolában

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolából a nyári szünet ideje alatt is gyerekzsivaj hangja hallatszik ki. Az oktatási intézmény, valamint a palicsi helyi közösség és a Palics Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében négy héten keresztül napközi kézművestábort tartanak, amelyen elsősorban a helybeli 4 és 14 éves kor közötti gyermekek vesznek részt. Lapunk kérésére Arnold Ildikó szervező mesélt a táborról.


– A palicsi nyári napközi tábort hetedik alkalommal szervezzük meg. A programoknak a Miroslav Antić Általános Iskola ad otthont, ami azért is jó, mert van új játszóterünk, az udvar fásítva van, tehát végig hűvösben tudunk lenni és a nyári tantermet is használni tudjuk. Ez utóbbi helyszínen a kicsiknek tartunk kézműves foglalkozásokat, ahol elsősorban gyapjúval, papírral, bőrrel, csuhéval dolgozunk. A természetes alapanyagokra helyezzük a hangsúlyt, ugyanakkor újrahasznosítunk is. A gyerekeknek nem kötelező részt venniük a foglalkozásokon, csak azok vannak ott, akik szeretnének jelen lenni, és amit elkészítenek, azt azután haza is vihetik. A nagyobbak a sportpályán fociznak, kosárlabdáznak, számháborúznak, és úgy vettük észre, hogy nagyon odafigyelnek a kisebbekre, ez talán annak is köszönhető, hogy többen a kistestvérükkel vannak itt a táborban – fogalmazott Arnold Ildikó.
Beszélgetőpartnerünktől azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi a tábor második hete, és az első héten nagyon sokan vettek részt a programokban.
– A nyár folyamán négy hetet napközizünk, és ebből eddig két hét ment le. Augusztus 9-e és 13-a, valamint 16-a és 20-a között várjuk újból a gyerekeket. A múlt héten 67-en voltak, most viszont valamennyivel kevesebben vagyunk, mert a mi táborunkkal párhuzamosan Ludason és Szabadkán is tartanak tábort, úgyhogy a gyerekeknek van miből válogatniuk. A foglalkozások mindennap 9 és 13 óra között zajlanak, és a résztvevők uzsonnát is kapnak. A gyerekekkel öt felnőtt foglalkozik, egy-egy gyógypedagógus, grafikus, óvónő, tanító és tanár, illetve négy középiskolás és egyetemista segítőnk is van, akik szintén a gyerekek körül ügyeskednek – mondta Arnold Ildikó.
Mezei Gergő mind a kézművesfoglalkozásokon, mind a sportpályán jelen van.
– Hétfő óta mindennap itt vagyok és sokat kézműveskedtem. A legjobb az volt, amikor napocskát csináltunk. Egy kartonból készült tányért citromsárgára festettünk, aztán arra szemeket meg szájat rajzoltunk, és köré raktuk a napsugarakat. Emellett a focizásban is szeretek részt venni – mondta Gergő.


Csiszár Ákos testvéreivel vesz részt a táborban.
– Mi, nagyobbak, a focipályán szoktunk focizni, kézilabdázni vagy pingpongozni. Otthon nem sok mindent lehet csinálni ilyenkor, itt viszont sokan vannak, jó a társaság, és jól elszórakozunk. A testvéreim is jelen vannak a táborban. A legkisebb is szokott velünk játszani, mert már elég ügyes, és eltanulja tőlünk a dolgokat, de azért valamelyikünknek mindig oda kell rá figyelni – nyilatkozta Ákos.