2024. április 23., kedd

Tönkrementek, de rendbe teszik őket

Folyamatban vannak az útjavítási munkálatok Kúlán

Több mint egy évig tartott a Kúlán áthaladó Verbász irányából vezető és Cservenka felé haladó B jelzésű 15. számú főút felújítása. A város központján áthaladó út és a mellette lévő gyalogjárda azonban a Vojput útkarbantartó vállalat nehéz gépjárműveinek közlekedése következtében (több mellékutcában is) jelentős mértékben megrongálódott, és jelenleg ezek felújítása van folyamatban.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere az utak felújításával kapcsolatban lapunknak elmondta, nemcsak az útkarbantartók, hanem az ősz folyamán a cukorrépát szállító nyergesvontatók is az ún. Rodić-féle kerülőúton, pontosabban a Petőfi Sándor és a Veljko Vlahović utcákon közlekedtek, ennek következtében az aszfaltutak jelentős része tönkrement.

− Miután a várost kettészelő főút felújítása a vége felé közeledik, július 8-án megkezdődtek az említett kerülőút felújítási munkálatai, ugyanis a már említett főút rendezése következtében több mellékutcában is megrongálódott, illetve teljesen tönkrement az aszfalt. A kerülőút egészen a Gödör sportpályáig, továbbá a túlnyomórészt magyarlakta Petőfi Sándor utca csaknem teljesen új aszfaltburkolatot kap. Utóbbi utca 1200 méter hosszú, a Vojput vállalat itt 750 méteren teljes, a fennmaradt részen pedig 70-80 százalékos felújítást végez, a Veljko Vlahović utca felújítása pedig szakaszonként történik – magyarázta Valka Károly.
Hangsúlyozta, a kivitelezővel kötött szerződés értelmében a 15-ös főút felújítási munkálatainak végén a kivitelező köteles elvégezni a munka következtében keletkezett károkat, jelen esetben az említett utcákban az útburkolat javítását.

Valka Károly elmondta azt is, hogy a főút mellett felújították a verbászi hidat, új gyalogjárdaszakaszokat és esővízelvezetőket is kialakítottak.

− Folyamatban van a Béreg–Nákófalva gyorsforgalmi út projektjének kidolgozása. Az új négysávos utat 175 kilométer hosszúságúra tervezik, amely összeköti majd a Vajdaság északnyugati sarkánál lévő béregi határátkelőt Bánát keleti részével, pontosabban a román határnál lévő Nákófalvával. A gyorsforgalmi út − amelynek munkálatai várhatólag az idén szeptemberben kezdődnek el − csaknem teljes egészében tehermentesíti a városon átvezető főutat, hiszen a teherforgalom a lakott településen kívül zajlik majd – fogalmazott Kúla alpolgármestere.