2021. szeptember 25., szombat
KALANDTÚRA

Ostuni – La Città Bianca

A salentói félszigeten – azaz az olasz csizma sarkán – az olajfákkal, mandulaültetvényekkel és lugasokkal borított vidéken egy hófehér városka festi fehérre az egyik dombtetőt. Már messziről kirajzolódik az olajszürke tájban egy fehérkupolás domb. Rajta áll több száz éve Ostuni, a fehérre meszelt város.

Jellegzetes utca Ostuniban
Jellegzetes utca Ostuniban

Hannibál pusztítása után a görögök építették újjá a várost és – stílusosan – Új városnak (Astu néon) nevezték el, amit később a helyiek Ostunira olaszosítottak. A várost viszont szinte mindenki La Città Biancának, vagyis Fehér városnak nevezi. A környéken több mészkőbánya üzemel mind a mai napig. Az ezekből kitermelt kövekből épül a város évszázadok óta. A mészkő, valamint a nem fehér házak mésszel való fehérre meszelése hajdanán jelentősen csökkentette a pestis és kolera terjedését. Puglia tartomány egyik legszebb kisvárosában megállt az idő. A középkori mediterrán építészeti jegyek semmit sem változtak itt az elmúlt évszázadokban.

Nagyobb tér a városban
Nagyobb tér a városban

A kerekre épített várost fallal kerítették körbe, ami ma is eredeti formájában áll és védi az ostuniakat. Az óvárosban keskeny kisutcák és sikátorok labirintusa kanyarog fel s alá. Nem kell sokat lépcsőzni, hogy egy kilátóponthoz, egy lodzsához vagy egy pici térre érjünk, ahonnan megcsodálhatjuk a várost, a környező olívaligeteket vagy a néhány kilométerre lévő kék Adriát. A fehérre festett festői városkában azért nem minden fehér: az egyhangúságot olajzöld és tengerkék ajtók törik meg, de az ablakokból aláfolyó vérvörös muskátlik is még kirívóbbá teszik a fehéret.

Csukva a zöld kapuk a szieszta alatt
Csukva a zöld kapuk a szieszta alatt

A városka márkája a helyi olívaolaj, a mandula, a bor, valamint a szalentínói szandál. Minden kapualjban vagy nyitott ablakból ezeket kínálják. Ahol picit szélesebb az utca és vízszintes is, ott néhány kisasztal várja a pizzázni vagy spagettizni vágyókat. A város leghíresebb épülete a dombtetőn emelt késő gótikus stílusban épült katedrális, valamint a szomszédságában lévő Püspöki Palota.

A dóm rózsaablaka
A dóm rózsaablaka

A hatszáz éves dómot Szűz Mária mennybemenetele tiszteletére szentelték fel. A templom rózsaablaka Európában a második legnagyobb. A püspöki könyvtárban több mint 200 darab felbecsülhetetlen értékű középkori pergamentekercs van. A legkorábbi 1137-ben kelt. Számos középkori nemesi palota maradt fent eredeti pompájában. Az Aurisicchio, Ayroldi, Bisantizzi, Falghieri, Ghionda, Giovine, Jurleo, Marseglia, Moro, Palmieri, Petrarolo, Siccoda, Urselli, Zaccaria családok villái szétszórva a városban törik meg a fehér utcák egyhangúságát. A városfalakba épített őrtornyok közül mára csak három, a Pozzella, a Pylon és a Villanova emlékeztetnek a török seregek elleni sikeres védekezésre.

A Piazza della Liberta
A Piazza della Liberta

A város központja a Piazza della Liberta, népszerű és elbűvölő hangulatos tér. Rengeteg brit költözött a városba a kedvezőbb klíma miatt. Ostuninak 30.000 állandó lakosa van, de nyaranta négyszer ennyien zsongnak a sikátorok macskakövein.

Szent Orontius szobra a város főterén
Szent Orontius szobra a város főterén

Ostuniban nagy tisztelet övezi a város és a környező települések védőszentjét, Szent Orontiust. Nyáron, a város legnagyobb ünnepén, három napig tartó fesztivállal emlékeznek meg a vértanúhalált halt szentről és társáról. A Dél-itáliai legenda szerint Szent Pál egyik első tanítványa a környéken szenvedett hajótörést, és két helyi lakos – Orontius és Fortunatus – mentette ki a vízből, majd megtértek. Hitükért megkorbácsolták és megkínozták őket. Felkeresték Pál apostolt, aki a dél olasz Lecce püspökévé szentelte Orontiust, Fortanust pedig helyettesének. Visszatértek a salentói félszigetre, hirdették Jézus történetét, ezért ismét börtönbe zárták őket, majd egy baltával valamikor 54 és 68 között lefejezték mindkettejüket.

Csak néhány utcában lehet gépkocsival közlekedni
Csak néhány utcában lehet gépkocsival közlekedni

Az olasz robogósok kedvence
Az olasz robogósok kedvence

Szüret egy olívaligetben
Szüret egy olívaligetben