2024. április 18., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Tartalomsugárzó filmínyenceknek, Nyári Olimpiai Játékok és szakácshonlap

A legtöbb filmművész azzal vádolja a Netflixet és a hozzá hasonló előfizetéses tartalomsugárzókat, hogy a minőség helyett az általuk sugárzott filmek dömpingjét helyezik előnybe, s többet ártanak a filmművészetnek, mint amennyire e tekintetben hasznosak. Ezzel szemben a MyOff (www.myoff.net) online tartalomsugárzó kínálatát böngészve, kellemesen meglepetés érheti a streaming szolgálókat lefitymálókat. Ez a hazai szolgáltató ugyanis a minőségre és exkluzivitásra törekszik, és az általa nézhető filmek jó részét a mozik is limitált alapon mutatták be, ehelyett kizárólag valamelyik filmfesztiválon vetítették őket, vagy pedig szülőhazájukban forogtak a filmszínházakban. A MyOff egyfajta kincsesbányája a világ különböző nemzetei által készített alkotásoknak, illetve a művészfilmeknek. A kínálatban szereplő alkotásokat különböző gyűjteményekben (bemutatók, Charlie Chaplin-filmek, Fellini filmjei, dokumentumfilmek, bűnügyi filmek stb.) válogathatjuk ki megnézésre, vagy pedig a Fesztivál szekcióban, ahol is a hazai fesztiválok mellett (Док#3, Festival autorskog filma, Dunav Fest, FEST-filmek) a rangos nemzetközi fesztiválok (Cannes, Berlinale) repertoárján szereplő filmeket is megtekinthetünk, amennyiben persze előfizetünk a platformra: a Standard, 349 dinár/ hó csomag előfizetése esetén két készüléken keresztül nézhetjük a szolgáltató kínálatát. A Prémium csomag 449 dinárba kerül, és a három készüléken történő megtekintés mellett a Prémium filmeket is megtekinthetjük, az 549 dináros Gold előfizetési csomag esetén pedig 5 készüléken, a prémium filmek a filmfesztiválokon szereplő alkotásokat is megtekinthetjük, azzal, hogy bármelyik csomagra is fizetünk elő, az első hónap 1 dinárunkba kerül.

***

Most már biztos, hogy július 23-ától augusztus 8-áig Tokióban megrendezik a Nyári Olimpiai Játékokat, amit remélhetőleg mi is követhetünk majd a televízión keresztül. Mégis a legbiztosabb, ha a sporteseményt az interneten keresztül is követjük, erre pedig legideálisabb a nemzetközi sportesemény hivatalos oldala az Olympics.com (www.olimpycs.com). Itt az összes információt és aktuális híreket megtalálhatjuk, s az oldalon található tartalomsugárzón keresztül a versenyeket és a mérkőzéseket is élő közvetítésen keresztül követhetjük.

***

Rendkívül egyszerűvé teszi a sütést és főzést a Supercook (www.supercook.com) elnevezésű oldal. Az oldalon beírhatjuk (persze angolul) annak az ételnek az elnevezését, amit el szeretnek készíteni, s találatként ki is dobja nekünk a kért receptet. A másik keresési opció segítségével pedig megadhatjuk, hogy odahaza milyen nyersanyagaink vannak, és ez alapján kidobja azokat az ételeket, amelyeket ez alapján, azonnal el is tudunk készíteni, s ami legszebb, külön hivatkozásra való klikkeléssel különböző nemzetek konyhájának az ételeit, illetve ezek receptjeit is tartalmazza. Ezenkívül a Supercook androidos alkalmazásként is letölthető okostelefonunkra.

***

Az interneten számtalan cikk próbálja megmagyarázni a körülöttünk lévő világot, de egyik sem annyira szórakoztató, mint a Waitbutwhy (www.waitbutwhy.com) című honlap, amelynek a működtetője Tim Urban hétköznapi nyelven igyekszik elmagyarázni az aktuális eseményeket, trendeket, technológia vívmányokat. Ezenkívül az oldalon érdekes képregényeket és infografikákat is megtekinthetünk.

***

Akik mélyebben beleássák magukat a webáruházak világába tisztában vannak azzal, hogy nincs az a pénz, amit nem lehetséges ezeken keresztül elkölteni. A This is Why Im Broke elnevezésű oldal címe magyarul azt jelenti, hogy Ezért vagyok én leégve, s szó, ami szó, amennyiben kiakadt ajándék megvásárlása céljából el kezdünk böngészni az oldalon található kiakadt kütyük között, nagyon könnyen komoly érvágást tehetünk a pénztárcánkon, mert az alig párdolláros árucikkek mellett az oldalon nemrég még a Világháló forráskódjának a megvásárlására is licitálhattunk. Ezt egyébként végül is 2 millió dollárért vette meg valaki. Ezenkívül, amennyiben túl sok (felesleges) pénzünk van, túlélő felszerelést, adattörlő USB-kulcsot, karra csatolható hálókilövő fegyvert, kardokat és még akár egy bitcoinbányászathoz kiváló számítógépet is vásárolhatunk. Igaz ez utóbbiért „mindössze” 40 ezer dollárt kell leperkálnunk, de ez még semmiség az a két, teljesen működőképes pisztoly ára mellett, amelyeket egy 4,5 millió évvel ezelőtt a bolygónkra pottyant meteroritvasból készítettek, s amit 4 millió 500 ezer dollárért vehetünk meg.