2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Eltűnt Szibériában egy utasszállító repülőgép

Sikeresen landolt a mezőn

Sikeres kényszerleszállást hajtott végre pénteken az az Antonov An-28-as típusú, az orosz SiLA nevű kis légitársaság utasszállító repülője, amelynek előzőleg eltűnését jelentették a szibériai Tomszk megyéből. A gép azután hajtott végre kényszerleszállást, hogy meghibásodott az egyik motorja.

A Kedrovij városából a megyeszékhelyre, Tomszkba tartó járaton 19 ember tartózkodott. Senki sem sérült meg súlyosan. A gépet irányító pilóta eltörte a lábát, a többiek csak horzsolásokat szenvedtek.

A legénység nem jelentett meghibásodást a kényszerleszállás előtt, mindazonáltal a gép vészjelző rendszere működésbe lépett. A gépre mentőhelikopterek bukkantak rá egy mezőn, nem sokkal azután, hogy eltűnt a radarképernyőkről a nyugat-szibériai Tomszk megyében.

Július 6-án egy hasonló, An-26-os repülőgép a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten rossz látási körülmények között sziklának ütközött, és az Ohotszki-tengerbe zuhant 22 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén. A katasztrófát senki sem élte túl.

2012-ben szintén egy An-28-as járt szerencsétlenül Tomszk felett, tíz ember halálát okozva. Az akkori vizsgálatok szerint a gép mindkét pilótája ittas volt.