2024. március 28., csütörtök

A Hentes megszólalt

Belivukot és társait két újabb gyilkosság miatt hallgatták ki

A Belgrádi Különleges Bíróság a héten újra kihallgatta Veljko Belivukot és társait, ugyanis újabb két gyilkossággal gyanúsítják őket. A kihallgatás a közvélemény kizárásával történt, ám sajtóinformációk szerint, amíg Belivuk és társai hallgatással védekeztek, Marko Miljković Zver (Szörny), akit kegyetlensége miatt Hentesként is emlegetnek, illetve aki Belivuk jobbkezének számított a bűnszervezetben, megtörte a csendet.
A Blic napilap meg nem nevezett információi szerint Miljković cáfolta bűnösségét azokban a vádakban, amelyekkel az ügyészség és a rendőrség terheli őket, és letartóztatása óta először vallomást tett saját védelmében.
Belivukot és Miljkovićot a rendőrség a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészséggel és a belbiztonsági információs ügynökség (BIA) képviselőivel együttműködve, még február 4-én állította elő. A legsúlyosabb vádakat sorakoztatták fel ellenük, szervezett bűnözéssel, kábítószer-kereskedelemmel, kegyetlen gyilkossággal vádolják őket. Bűntetteiket a rendőrség és az ügyészség gyanúja szerint a Partizán Labdarugóklub Principi (Elvek) nevű szurkolói csoport paravánja mögött hajtották végre. Velük együtt előállítottak további 20 személyt, így az ügyészség 22 személy ellen indított szervezett bűnözés feltárása céljából nyomozóeljárást. Azóta mindannyian előzetes letartóztatásban vannak. Vannak köztük olyanok, akiket fegyverkereskedelemmel is vádolnak, illetve emberrablással. A nyomozás során a rendőrség Ritopekben egy házban, amit vélhetően a bűnszervezet használt, egy olyan ipari húsdarálóra bukkant, amivel feltételezések szerint a gyanúsítottak eltüntették a gyilkosságok nyomait. A húsdarálót szövettani vizsgálatra küldték.
Ezúttal a bíróság azért hallgatta ki a gyanúsítottakat, mert a nyomozást további két gyilkossággal bővítették. Korábban ugyanis három személy: Milan Ljepoja, Zdravko Radojević és Goran Veličković meggyilkolásával terhelték őket, ezúttal a letartóztatottakat azzal is gyanúsítják, hogy megölték Aleksandar Gligorijević Pukit (Belivuk egykori közeli barátját) és Lazar Vukićevićet (a szurkolók egyikét). A gyanú szerint azért kellett meghalniuk, mert Belivuk likvidálását tervezték.
Belivuk és társai a vádakat cáfolták, majd hallgatással védekeztek. Az ügyészség csupán ezt erősítette meg az újságíróknak, sajtóinformációik szerint azonban Marko Miljković vallott, kihallgatása órákig tartott.

REBIĆ PAPIĆ MELLETT VALLOTT
A belgrádi Felső Ügyészség csütörtökön Vladimir Rebić rendőrigazgatót hallgatta ki abban az ügyben, amely Goran Papić, a szervezett bűnözés elleni szolgálat vezetőhelyettese ellen folyik. Rebić kihallgatatása két és fél órát tartott. Ezzel az ügyész lezárta a nyomozást, vagyis a napokban dönt, vádat emelnek-e Papić ellen.
A rendőrigazgató kollégája védelmében szólalt fel. Branislav Tapušković, Goran Papić védőügyvédje a sajtónak elmondta, Rebić vallomása után világossá vált, hogy Papić nem rendelhette el Marko Miljković lefoglalt autójának visszaszolgáltatását. Azt csak Milenko Munižaba, a bűnügyi rendőrség vezetője és Zoran Kovačević, a belgrádi rendőrség második osztályvezetője tehette meg.
Papićot az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy visszaélt a beosztásával és 2020. április 15-én, miután a rendőrség lefoglalta Marko Miljković páncélozott autóját, követelte a belgrádi rendőrség akkori vezetőjétől, hogy még aznap szolgáltassa azt vissza tulajdonosának. Április végén Nebojša Stefanović volt belügyminiszter (mostani védelmi miniszter) is a nyomozás során Papić ellen vallott. Papić tagadta a vádakat.