2024. április 19., péntek

Többórás veszteglés a nagy határátkelőkön

Jelentősen megnövekedett a forgalom a határátkelőkön pénteken, és a hétvégén is sok türelemmel kell magát felvérteznie annak, aki külföldre utazik, a nyári szabadságok idején ugyanis sokan érkeznek Szerbiába, és utaznak át az országon.
A Szerbiai Autós-Motoros Szövetség (AMSS) tájékoztatása szerint pénteken délután a Horgos és Röszke közötti autópálya-határátkelőn szerb oldalon fél órát kellett várni a kilépésre, a belépő oldalon pedig legalább egy órát. A police.hu tájékoztatása szerint a magyar oldalon kétórás volt a kocsik esetében a várakozás Szerbia felé, Magyarországra történő beutazás esetén nem alakultak ki nagyobb sorok. Nem volt jobb a helyzet a közúti Horgos–Röszke átkelőnél sem, a Magyarországra való beutazásnál ugyan nem volt hosszabb várakozás, a visszaútnál, azaz Szerbiába történő beutazásnál azonban itt is kétórás volt a veszteglés. Kelebiánál is két órát vártak a gépkocsik a Magyarországról Szerbiába való bejutásra, kifelé nem volt hosszú a sor. A csak napközben dolgozó kisebb határátkelőkön nem alakultak ki hosszabb sorok sem Magyarország felé, sem onnan Szerbia irányába.
Bulgária felé is sokan utaztak pénteken, így az AMSS jelentése szerint a gradinai átkelőn is egy órát kellett várakozni a szerb határ átlépése előtt Bulgária felé, majd akár több órát is a bolgár oldalon. Visszafelé kevesebb volt a jármű, egy óra alatt le lehetett bonyolítani a belépést.
Észak-Macedónia felé szokás szerint a preševói átkelő volt a legforgalmasabb, itt kifelé fél órát, befelé másfél órát kellett vesztegelni. Az AMSS arra figyelmeztette az autósokat, hogy a macedón oldalon akár többórás „pihenésre" is kényszerülhetnek.
Batrovcinál a Horvátországból érkezőknek volt sok türelemre szükségük, mert kétórás várakozással kellett számolni, kifelé fél órás volt a veszteglés. Nem volt vészes a helyzet a munkahét utolsó délutánján a szerb–montenegrói határon, Gostunnál csak 30 perces várakozást jelentettek mindkét irányban.