2024. április 18., csütörtök

Egy nap alatt 15 ezer dinárt keresett a málnaszedő

A málna szüretelése már javában tart, a čačaki Milica Radulović pedig valóságos rekordernek számít a szüretelésben, ugyanis egy nap leforgása alatt 136,5 kilogramm málnát szedett le – írja a B92 hírportál.

Ezt megelőzően 130 kilogrammos rekordot értem el egy nap alatt, de most ezt is felülmúltam és mintegy hat kilogrammal többet szedtem le. Nem könnyű ezt elérni, a szüret reggel öt órakor kezdődik, és este nyolc óra körül fejezzük be a munkát. Nem cigarettázom és keveset pihenek, ha mindezt figyelembe is vesszük, akkor a siker sem maradhat el – mondta Milica.

Munka közben a kosarat a derekára erősíti, hogy a két keze szabadon maradhasson. A motivációt a jó napidíj biztosítja, hiszen annyit keres, amennyit leszüretel.

– Amikor megdöntöttem ezt a rekordomat 15 ezer dinárt kerestem aznap. A gazdával úgy beszéltem meg, hogy kilogrammonként számolja fel a munkát, egy kilóért 90 dinárt fizet. Az idei évben jó ára van a málnának, így a napidíj is kielégítő. A gazda, ha sokat szüretelek, még ráadást is ad, emellett tisztességes és becsüli a munkánkat, ez pedig csak további motivációt ad – mgyarázta Milica.

Kihangsúlyozta, hogy a nagy hőség problémát jelent, de a törölközők, a fehér sapkák és a hideg víz elviselhetőbbé teszik a munkát. A tempóját nehéz tartani, ugyanis egy átlagos szüretelő háromszor kevesebbet gyűjt össze.