2024. március 29., péntek

Tervszerűen folytatódnak a kifizetések

Pénteken a vendéglátósok és idegenforgalmi dolgozók kaptak, a hónap végén érkezik a buszonkénti 600 euró az utasszállítóknak

Alkalmazottanként egy minimálbérnek megfelelő összeget fizettek be pénteken a járvány következményeinek enyhítésére szolgáló állami segélyként a vendéglátóipari cégeknek, turistairodáknak, hoteleknek, üdülőknek, autókölcsönzőknek, idegenvezetőknek és utaskísérőknek – közölte Siniša Mali pénzügyminiszter. Erre a támogatásra 65.760 személyt foglalkoztató 12.154 vállalat, valamint 336 idegenvezető és 90 utaskísérő jogosult, nekik összesen 2,045 milliárd dinárt utaltak át.

A tárcavezető jelezte, hogy a gazdaságnak és a polgároknak szánt harmadik kormánycsomag keretében a felsorolt kategóriákba tartozóknak, akik eleget tesznek a segélyezési feltételeknek, augusztus derekán munkásonként még egy minimálbért fizetnek be a Kincstári Igazgatóság által nekik nyitott külön számlára. Mali ezúttal is kiemelte, hogy a járványhelyzet különösen súlyosan érintette a turizmust és a vendéglátóipart; azt is bejelentette, hogy július végén megkapják az ágazati támogatás negyedik részét a buszos utasszállító vállalatok, melyeknek a kormány döntése szerint hat hónapon át 600 eurót folyósítanak autóbuszonként. Nemcsak a lakosság egészsége, hanem a gazdaság gyorsabb növekedése érdekében is fontos, hogy minél többen beoltassák magukat – hangsúlyozta a miniszter.

A további támogatási ütemtervet illetően elmondta: augusztusban nettó 90 000 dináros egyszeri segélyre számíthat az önálló tevékenységet folytató, nyolc egyesületbe tömörült 777 kultúrmunkás (szakértők, szervezők, kivitelezők), aki tavaly nem részesült ilyen támogatásban. Mali hozzátette: Szerbiának „az egész világ számára nehéz időkben is sikerült megőriznie gazdaságát, és mint a napokban már értesülhettünk róla, azelső becslések szerint júniussal bezárólag a gazdasági növekedés elérte a kitűnő eredménynek számító 8 százalékot”. Ennek alapján is lehet számítani arra, hogy az ország az évet legkevesebb 6 százalékos növekedéssel zárja. Az idei, immár harmadik állami segélycsomag értéke kétmilliárd euró, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,5%-át teszi ki. A tavalyi kettővel együtt a támogatási összeg körülbelül nyolcmilliárd euróra, az előzetes becslések szerint a GDP 17,4%-ára rúg.